Lejtőn van a dinnyepiac - állítják a termelők. Somogyban 10 év alatt megfeleződött a termőterület. A hazai dinnyemennyiség csökkenését elsősorban a nagy mennyiségű külföldi áru megjelenése okozza. A piaci nehézségek miatt sok termelő felhagyott a termesztéssel.

„Itt a piros, hol a piros, dinnyét csak szakembernél, ha nem édes, nem fizet.”- hirdeti egy árus. Szezonja van a dinnyének. Igaz, még csak az importnak.

dinnye

- A magyarnak vastag a héja és halványabb, és a vevők a színt is nézik, nem csak az ízt – fogalmazott Juhász Tiborné, kereskedő.

Vagyis a korai magyar dinnye nem kelendő. Pedig az elmúlt években egyre gyengébb minőségű importdinnye jön a hazai piacra. Igaz, egyre olcsóbb is. A beszerzési árral megegyező vagy az alatti. Most 150 forint kilója. Magyar dinnye csak a jövő héten kerül a piacokra. Van, aki nem nézi, honnan származik a gyümölcs.

A vásárlók többsége inkább kivárja azt a két hetet, hogy jó minőségű magyar dinnyét vegyen.
Somogy legnagyobb dinnyetermő vidékén piros és sárgabelűt is szüretelnek.

Ez a különleges fajtájú gyümölcs is két héttel korábban terem. Kedvező volt a száraz, meleg időjárás. Az árak azonban hétről-hétre nyomottabbak.

- Bezengték, hogy sok dinnye lesz és olcsó. Ez az, amit nem kellett volna, mert egy kiló előállítása 40-45 forint között van, és ennyiért nem szabad odaadni, mert ráfizetésért dolgozunk – hangsúlyozza Horváth Kálmán, őstermelő.

Azt mondja: a piaci nehézségek miatt sokan feladják a harcot az importgyümölccsel. - Mindig kisebb területen gazdálkodunk, és nagyon sokan, mert eléggé rossz áron vásárolták fel a dinnyét, és nagyon sokan abbahagyják emiatt.

Somogyban most 25 hektáron foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Csaknem feleakkora területen, mint 10 évvel ezelőtt.

Címkék: termelők, dinnye, mezőgazdaság, gyümölcs, piac