A szolgáltatók tapasztalati szerint azonban egyre kevesebben fizetik számláikat a fogyasztók. Kaposváron az egyik legnagyobb kintlevősége a Vagyonkezelőnek van, több mint 130 millió forint.  
4 millió forint összegben végrehajtást kértek.
Egy hónapban ekkora összegre kértek végrehajtást, mutatja a cég ügyvédje. Azt mondja: mindent megtesznek, hogy a kintlevőségüket csökkentsék.   
A Vagyonkezelő Zrt.ügyvédje, Dr. Járos Katalin azt mondja: a tartozókkal szemben érvényesítik fizetési meghagyás, majd a végrehajtási eljárás útján a követelésüket. Idén eddig 25 millió forint értékben bocsájtottak ki fizetési meghagyást, és durván 20 millió forint értékben került ki végrehajtási lap kiállítása is.

végrehajtás

A szolgáltató tavaly 350 esetben kért végrehajtási eljárást, több mint 35 millió forint értékben.
Kötegekben állnak a fizetési meghagyások Máté Erzsébet közjegyző irodájában. Ez azonban csak töredéke a beérkezett ügyeknek. Elektronikus úton ugyanis havonta 150-200 ügyet bonyolítanak le. A közjegyző azt mondja: többszörösére nőtt a munkájuk. Évente Somogyban csaknem 20 ezer meghagyást bonyolítanak. Ezek főleg közüzemi tartozások. De sokan nem fizetnek a telefon- és biztosító társaságoknak sem, akár több millió forintot.    
Dr. Máté Erzsébet, közjegyző szerint gyakori, hogy 20 ezer forint alatt is benyújtják a fizetési meghagyást. - Sajnos a fizetési morál nagyon lecsökkent. Gondolom ez az oka, hogy a cégek ragaszkodnak a pénzükhöz, meg a magánemberek is a kintlevőségeiket igyekeznek behajtani. Azonban ezek 90%-a végrehajtással végződik  - tette hozzá a közjegyző.
Így nem csoda, hogy 4 év alatt duplájára nőtt a végrehajtók munkája. Tavaly több mint 13 ezer alkalommal, vagy a jövedelmből vagy az ingatlanból vagy az ingóságokból szerezték vissza a követeléseket.  
A végrehajtói kamara véleménye szerint a növekedés a gazdasági válsággal hozható összefüggésbe.

Címkék: duplaannyi, végrehajtás, dömping, számla, Somogy, gazdaság