Somogyban mintegy 9000 hektárral csökkent a nyári növények betakarítási területe. Ezeknek a háromnegyedét teszik ki a kalászos gabonák, melyen belül a legtöbb területen őszi búzát termesztenek. A megyében termesztett káposztarepce mennyisége országos szinten is jelentősnek számít.

Az aratás 2011. június közepén az őszi árpával kezdődött el. Ennek a háromnegyede már tárolókba került. A szokásosnál rosszabb termésátlag oka, a tavalyi év kedvezőtlen időjárása, valamint a munkálatok elhúzódása.

aratas_kombajn


A téli idő sem kedvezett a terménynek, a fagy miatt egyenlőtlenül kelt a vetés. A hosszú tél késleltette a tavaszi előkészületi munkákat, melyet nehezített még a térségenként eltérő mennyiségű csapadék. A legkevesebb 65,8 mm Siófok és térségében, a legtöbb 160,7 mm pedig Nagyatád vonzáskörzetében hullott le.

Az őszi árpa mellett megkezdődött az őszi káposztarepce, magborsó, valamint a legnagyobb területet felölelő őszi búza betakarítása is. A termény jelentős részének állapota elmarad az optimálistól. Valamint az alacsony vízellátottságú területeken már látszódnak az aszály jelei.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának tájékoztatása szerint az aktuális piaci árak így alakulnak: őszi árpa 44-48 e Ft/tonna, érkezési búza 47-55 e Ft/tonna, repce 114-120 e Ft/tonna.

Címkék: kombájn, árpa, repce, termés, aratás, Somogy, gazdaság