Ha kézzel fogható módon nézzük, akkor ennyi a 228 ezer 334 forint. A legkevesebb, amennyiből egy 4 fős család meg tud élni. Ebből a pénzből élelmiszerre 76 ezer forint jut. Ez a táplálkozástudományi intézet élelmiszer-normatívájára alapozott szám. Ők egy felnőtt egyhavi ennivaló szükségletét mintegy 21 ezer forintban határozták meg.

Az egyik kereskedelmi cég kérésünkre összeállította a kosarat. Ez egyebek mellett áll: 3 és fél kiló húsból és halból, 8 liter tejből, 9 kiló pékáruból és tésztafélékből, 18 kilónyi zöldség- és gyümölcsből. A tapasztalatok azt mutatják: az emberek egyre inkább megnézik, mennyit költenek.     

letminimum

Elsősorban az olcsó és alapvető élelmiszereket keresik a vásárlóink, ez meghatározó számukra a mindennapokban, a véleményem szerint - mondja a Kapos Coop. kereskedelmi igazgatója, Hatta József

A 4 fős családmodellnél maradva: a két szülőnek kell megkeresnie azt a bizonyos 228 ezer forintot. Somogyban a nettó átlagkereset 111 ezer forint. Vagyis már a középréteg is a létminimum határán él. A lakosság 37 százaléka még ennél is kevesebből tartja fenn magát. A szociológus azt mondja: Somogyban rosszabb a helyzet.

Tehát lényegesen többen élnek a létminimumon, ha országosan ez egyharmadnak tekinthető, akkor Somogyban ennél valamivel több, 5-10%-kal több, akik a KSH által közölt létminimum alatt kénytelenek élni - vélekedik a Reginonális Családsegító szociológusa, Szabó János.

A legtöbb somogyi a pénz egyharmadát élelmiszerre költi, a nagyobb részét a lakhatás fenntartására fordítja, ruházkodásra alig valami jut, félretenni pedig nem tud.

Címkék: minimumlét, létminimum, életszínvonal, családok, somogy, gazdaság