A cég továbbra is biztosítja a fürdésre és mosásra alkalmas folyóvizet, sőt, új élelmiszeripari üzemet szeretne létesíteni a térségben.

Erről Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester tájékoztatta az MTI-t. Hangsúlyozta, a település nagy részének vízellátása továbbra is tökéletes, a probléma csak Imremajort érinti. A mintegy 160 állandó lakosú településrészen a Hubertus Bt. biztosítja a fürdésre és mosásra alkalmas folyóvizet, míg az ivóvizet egy éve az önkormányzat szállítja lajtos kocsikkal. A cég szeptember végéig ígért haladékot - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat szeretne ennél kedvezőbb megállapodásra jutni, hiszen "át kell hidalni azt az időszakot, amikorra a település az uniós támogatással véget vethet a major hosszú évek óta tartó kálváriájának".

Imremajor-2


Lombár Gábor szerint a probléma forrása a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság "elfuserált" privatizációja, amelynek nyomán Balatonfenyves három majorja is a Hubertus tulajdonába került. Ebből mára csak Imremajor maradt, évek óta megoldatlan közműhelyzettel. A Hubertus - miután a településrész közműveinek drága felújítása elodázhatatlanná vált - az elmúlt években hajlandónak mutatkozott az ingatlanok, az utak és a közműrendszerek egy részének eladására az érintettek számára. A vízellátás problémáját azonban nem sikerült megoldani, mivel továbbra is a cég kezében maradt a vizet biztosító kút és hidroglóbusz - mondta a polgármester.

Közlése szerint a Hubertus kezdetben a balatoni térségben szolgáltató DRV Zrt. árain, tavaly óta azonban szívességi alapon szolgáltat, így nehéz lenne bármit is számon kérni rajta.
A rossz minőségű kútvíz miatt Imremajor vízellátását a DRV Zrt. által működtetett Balaton környéki csatornahálózatra történő csatlakozás oldhatná meg, a száz millió forintos beruházásra viszont a falunak nincs pénze, ezért várt éveken át pályázati lehetőségre - mondta Lombár Gábor. A közelmúltban elnyert kisebb összeg a tervek elkészítését fedezi, amelyek révén a pályázat második körében a település 90 százalékos támogatást kaphat a tervek szerint jövő tavasszal induló beruházás megvalósításához - tette hozzá.

Imremajor-1


A polgármester elmondta, a napokban a Hubertus képviselői jelezték az önkormányzatnak, hogy mezőgazdasági termelésükkel összefüggő élelmiszeripari üzemet szeretnének létesíteni a térségben, amelyhez az uniós pályázatban tervezett vízigénynél mintegy 30 százalékkal többet szolgáltató rendszer kiépítésére lenne szükség az új beruházás során. Lombár Gábor ezzel kapcsolatban leszögezte, a település örül minden új munkahelynek, ezért támogatja a tervek módosítását, de az csak hetek múlva derül ki, van-e arra lehetőség. Ha módosítható még a pályázat, a nagyobb rendszer kiépítésének plusz költségeit nyilvánvalóan a Hubertusnak kell állnia - közölte, annak a reményének hangot adva, hogy a major üzemivíz-ellátását nem ettől teszi majd függővé a cég.

Címkék: Imremajor, Hubertus Bt., vízellátás, DRV, Balatonfenyves, gazdaság