Az egész nyáron át tartó ellenőrzéssorozatnak köszönhetően minden jelentősebb rendezvényen számíthatnak a szervezők az adózók ellenőrzésére: a fürdőhelyeken, zenei, gasztronómiai, történelmi fesztiválokon,  különös tekintettel a Balaton-parti rendezvényekre.

A revizorok munkája elsősorban bizonylati fegyelem - a nyugta- illetve számlaadási kötelezettség, a szigorú számadású nyilvántartás, az adómemória kiíratási kötelezettség - betartásának ellenőrzésére irányul, de vizsgálják az áruk eredetét és azt is, hogy a dolgozókat szabályosan foglalkoztatják-e a vállakozók, a munkaadók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális igazgatósága közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a vendéglátó egység előtti teraszon történő értékesítéshez is kötelező a pénztárgép használata, nem elegendő, ha kézi nyugtát bocsátanak ki a vevőnek. Nagyon fontos szabály továbbá, hogy a vevők, a vendégek által az üzletben hagyott nyugtát nem lehet újra felhasználni, minden értékesítésről külön bizonylatot kell kibocsátani.

A nyári időszak jellemző foglalkoztatási formája az egyszerűsített foglalkoztatás és a megbízási szerződéssel történő munkavégzés. Ezen időszak nagyobb arányú mulasztásainak egyik jellemző oka az egyszerűsített foglalkoztatás preferálása, amelyhez kapcsolódóan a bejelentések, adatközlések szabályszerű benyújtása okoz gyakran problémát. A „biankó” megbízási szerződések használatakor is nagyon sok esetben bukkannak szabálytalanságra a revizorok.

A vámosok az illegális jövedéki termékek forgalmazásának megakadályozására, visszaszorítására és a jövedéki szabályok betartásának ellenőrzésére összpontosítják erőiket. Ellenőrzik a legálisan működő fémkereskedőket is, s különös figyelmet fordítanak az illegális fémkereskedői kör – főként az autóbontók – felderítésére. Ennek érdekében megerősítették a társszervekkel - elsősorban a rendőrséggel - való együttműködést, így jelentős számú közös ellenőrzésekre számíthatnak a kereskedők.

Az idei ellenőrzések során a vámosok minden második esetben bukkantak valamilyen szabálytalanságra, s több százezer forint bírságot szabtak ki. Tapasztalataik alapján a kereskedők egy része megsértette a beszerzési szabályokat, többen téroltak raktárhelyiségben bontott jövedéki termékeket, s gyakori szabálytalanság volt a nyugtaadási kötelezettség, illetve a kitelepülések bejelentésének elmulasztása is.

A rendőrséggel közös közúti ellenőrzések során a vámosok különös figyelmet fordítanak a veszélyes árukat és a jövedéki termékeket szállító gépjárművekre, míg az adóellenőrök azt figyelik fokozottan, hogy a magyar rendszámú tehergépkocsik, kamionok sofőrjeit szabályosan foglalkoztatják-e munkaadóik.

Címkék: nyugtaadás, jövewdéki termék, adóellenőr, vámosok, bírság, gazdaság