Gőzerővel aratnak Somogyban. A repce és az árpa betakarítása a végéhez közeleg, a búzáét pedig a jövő héten kezdik el. Erdei Imre aranykoszorús gazda 150 hektáron termeszt kalászos növényeket. Idén nyolcszor permetezett, hogy földjén megállítsa a gyomosodást.

- Hiába védekeztem ennyiszer, a tenyészidő folyamán elkapta őket egy szárbetegség – panaszolja a somogyszili gazda. - Ez hektáronként négyezer forint plusz költséget jelentett.

repce

Idén a repcedarázs is jelentősen károsította a termést, ráadásul a szárazság is komoly gondot okozott: míg tavaly 450 milliméternyi csapadék esett, ez évben ott eddig mindössze 95 milliméter.

Somogyban 180 ezer hektáron termesztenek kalászosokat. Ezek a megye legnagyobb volumenű exporttermékei.

- Sajnos, 25-30 százalékkal kevesebb a termés a vártnál – árulja el a Kapospontnak Mészáros József, a Somogy Megyei Agrárkamara titkára. – Igaz, az őszi árpából a tavalyi évhez képest kevesebbet vetettünk.

Erdei Imre azt mondja: ki vannak szolgáltatva a kereskedőknek.

– A gazdálkodó ember ilyenkor már le van szegényedve, ki van téve annak, hogy oda kell adnia a kereskedőnek a terményt annyiért, amilyen árat ő kínál – szögezi le. - Hiába lesz később magasabb az ár, most kell eladnom. Nem azért, mert nem tudom tárolni, hanem azért, mert kénytelen vagyok a hitelt fizetni, és ahhoz is kell a bevétel, hogy például üzemanyagot tudjak venni a következő munkákhoz.

aratás

2003-ban volt a leggyengébb éve a somogyi gazdáknak az utóbbi évtizedben. Ekkor a kukoricabogár és már kártevők tették tönkre a termést. Idén sem lesz sokkal könnyebb évük, jósolják a termelők.

Címkék: repcedarázs, repce, Somogyszil, aratás, búza, gazdaság