Irénke néni gyerekkora óta él Simonfán. 15 éve 411-en laktak ott, ma 50-el kevesebben.

- A lakosságszám csökkent, kihaltak az idősek, fiatalok meg nincsenek - mondta Bakai Istvánné.

Kivétel azonban akad. Szecsődi Dániel a fővárosból költözött párjával Simonfára. Kecsketenyésztéssel foglalkoznak.

- Olcsóbb az élet, könnyebb elkezdeni, de sokat kell érte dolgozni, jóval többet, mint Pesten - meséli Szecsődi Dániel.

A polgármester szerint a munkahelyek hiánya miatt vándorolnak el sokan a városba.

Simonfa

- Sajnos az a baj, hogy nagyvállalkozások nincsenek a faluban, több pici kényszervállalkozás van, az önkormányzat a legnagyaobb munkáltató - mondta Simonfa polgármestere, Bodrog Gábor.

Régen volt egy kis iskola, ma azonban könyvtár és presszó működik a helyén. Az utóbbi években a lakosság száma ötödével csökkent.
- A közbiztonság miatt nagyon sokan elvándorolnak, a másik az iskola finanszírozása ami miatt többen elmennek a nagyvárosokba - mondja Kaposhomok polgármestere, Takács István.

Több ház évek óta eladó Kaposhomokon. Több ingatlan pedig elhanyagolt. Sokan Kaposvárra járnak be dolgozni. Belső-Somogyban a munkanélküliség jóval magasabb.

- Van, ahol ez 50 százalék feletti, például a roma lakta településeken ez 80-90 %, például Bonnyán - mondja Szabó János, szociológus.

Az elmúlt 50 év alatt ugrásszerűen megnőtt a törpefalvak száma Somogyban. Míg 1960-ban 47 törpefalu volt a megyében, 2010-ben már 117. Ennek több oka is van.

- Több a halottak, mint az éleve születettek száma. A másik a belső migráció, amikor a faluból a munkahely miatt elköltöznek a fiatalok és a harmadik a zárványtelepülések sajátossága, azt hogy nincs infrastruktúra a településen - mondja Szabó János.

A szociológus hozzátette: azonnali megoldásra van szükség, mert elnéptelenedhetnek ezek a települések.

Címkék: törpefalvak, Simonfa, Kaposhomok, lakosság, statisztika, gazdaság