A gazdasági szakemberek szerint a növekedés valós, de két Somogyban is működő nagy cég miatt csalóka is egyben.

A Kaposvári Villamossági Gyárban tavaly jelentős árbevételt értek el a korábbi évekhez képest, ami az ipari termelés felívelését jelenti. Ugyanez volt jellemező a megyei adatokra is. Somogyban 2010-ben az előző évhez viszonyítva csaknem 14%-os termelés növekedést tapasztaltak. A gyár gazdasági igazgatója, Varga József azt mondja: az itteni ipari cégek teljesítménye valóban emelkedett, hogy ez pontosan mennyivel, ezt soha nem tudják megmondani, hiszen itt a megyében olyan torzító cégek vannak. Idézőjelben a torzítót, mint a Videoton, vagy a Flextronics, akiknek a teljesítménye, elsősorban az utóbhbinak a teljesítménye a megyei adatok között jelenik meg. Ez sokszor plusz és minusz irányba is változtathatja az adatokat.
A kaposvári Videoton Elektro-Plastnál 30%-kal emelkedett a termelés tavaly. Ez a jelentősnek mondható növekedés amiatt volt, hogy a válság idején visszafogottabb volt a termelés. A cég nem a raktáraknak, hanem a valós piaci igényeknek megfelelően termelt. A felfutás nem csak a Videotonnak, hanem a beszállítóknak is kedvezett.
A Videoton Elektro-Plast Kft.  ügyvezető igazgatója, Gerber András azt mondja: az olyan nagy vállalatok, mint a Videoton is jelentős mennyiségű árut, vagy szolgáltatást vásárolnak kis-és közepes vállalkozásoktól. Ha több munka van, akkor logikusan tőlük is többet tudnak vásárolni.
A javulás ellenére Somogy így is csak a 72%-át produkálta az országos átlagnak. Ezzel a 11-dik helyen áll a képzeletbeli ranglistán. Tolna a 14., Baranya pedig a 19-dik. A jónak mondott somogyi helyezés az elektronikai iparnak köszönhető. A gazdasági szakemberek szerint ha a két legnagyobb ilyen jellegű céget kivennék a statisztikából, akkor a megye ipari teljesítménye Baranya szintjén állna.  

Címkék: villamossági gyár, teljesítmény, videoton, ipar, gazdaság, kaposvár