Ésszerű és bölcs kompromisszum született a csütörtöki közgyűlési ülésen a környezeti zajvédelemről szóló rendelet elfogadásakor - vélekedett Pécs jegyzője, Dr. Lovász István. Amiatt is tartott külön sajtótájékoztatót a témában, mert korábban, már a rendelettervezet szövegének megismerésekor heves viták kereszttüzébe került - írja a Bama.hu. Az internetes portál szerint főként az utcazenélés, s az otthon végzett kerti munkák egy részének, például a fűnyírásnak a szabályozása miatt.


Július elsejétől tilos lesz Pécsett vasárnap füvet nyírni, motoros fűrésszel dolgozni. Szabad azonban hétköznapokon 7 és 20, szombaton 9 és 19 óra között.

A jegyző informálisan sem tud olyan esetekről, hogy engedéllyel rendelkező utcazenészeket elzavartak volna a belvárosból. Aki úgy érzi, sérelem érte, értesítse a városházát. Az utcazenélést értéknek gondolják, ám szabályozásra szorult. Munkanapokon 8 és 16 óra közt tilos lesz júliustól bíróságok, iskolák, közhivatalok 50 méteres körzetében (iskolai és ítélkezési szünet kivétel) a zenélés, éneklés, az egészségügyi intézmények közelében folyamatosan él a tilalom.

A zajrendelet betartását a közterület-felügyelők ellenőrzik. A rendelet megszegése szabálysértésnek minősül, s akár több tízezres büntetés is lehet a vége.

Címkék: zajrendelet, fűnyírás, tilos, közgyűlés, Pécs, gazdaság