Legtöbben már csak saját szükségletükre tartanak néhány tövet a kertben, pedig nagy ültetvények voltak ebből a vidéken.

Árulják a málnát a 61-es út mentén. Az eladók közül sokan nem is a kertben termesztik, hanem áruházban veszik. Merthogy padlón van a somogyi málnatermesztés. Pedig néhány évtizede még sok somogyi falu meggazdagodott a málnából. Fáradságos munkával, de évi 1 millió forintot is megkereshetett vele a termelő. Mindez már a múlté.

- Nem térült meg az emberek költsége az árban, és akkor kezdődött a kivágás. Nagyon sokan kivágták. Most már csak híre-hamva van néhány termelőnél - mondta Péntek László, Segesd polgármestere.

A helyiek szerint a multik tették tönkre a piacot, az olcsóbb horvát és lengyel málnát vették a magyar helyett. Tapsonyban több mint 200 család élt a málnából, ma alig egy tucat családnál termesztik.

- Az utóbbi évben azt lehet mondani, hogy majdnem nullára csökkent a málnatermelés. Teljesen elvették a termelők kedvét a nyomott árakkal - mondta Fábos István, Tapsony polgármestere.

A felvásárló megmutatta, hogy néhány éve még meddig ért a raktárban a sok láda málna. Ma alig van pár rekesszel. Ráadásul az időjárás sem volt kegyes.

A tavalyi nagy esőzések miatt teljesen tönkrement az ültetvény. Szerintem abbahgyja mindenki - mesélte Balogh Sándorné.

Idén viszont a szárazság okoz gondot. Emiatt gyenge a termés. Sokan el vannak keseredve. Kovácsék néhány éve még 80 méteres sorokban termesztették a málnát. Ma alig pár tő maradt.   

- A teremelő nincs megfizetve. Több kézen keresztül megy. Mindehol kell haszon rajta. A teremelőnek nem marad. Úgyhogy befejezzük a málnázást! - mondta Kovács Lászlóné.

Egy kiló málnáért 4-500 forintot kap a termelő, a nagyáruházakban viszont 3-4 ezer forint a kilója.

Címkék: nagyáruházak, termesztés, málna, szezon, csökken, gazdaság