Fucskár József 15 éve működtet esőelhárító szerkezetet a kertjében. Ráadja a levegőt a tartályra és akkor a levegő bekerül, átnyomja a porlasztott anyagot. Majd meg kell gyújtani és máris mehetnek a légtérbe a jégfelhőket porlasztó anyagok. A jégelhárító azt mondja: a generátor nem űzi el a felhőket, sőt.

- A berendezés inkább meggyorsítja az esőt, minthogy meggátolja. Inkább több esőnek kell lehullania. Mivel fönnt a légtérbe a jeget szétszedi különböző nagyságúakra, több csapadéknak kell leérkeznie a talajra - mondja Fucskár József, jégelhárító.

jégelhárító

A gazdák többsége örül a jégelhárításnak, a nagyobb jégdarabok ugyanis óriási kárt okozhatnak.

- A jégkártól minden gazda nagyon fél. Én is mert drasztikus hatást tud mutatni. Biztosítással le tudjuk fedni, de csak egy részét. Nem az egészet. Mi félünk a jégkártól. Azt szeretném ha jégkár nem lenne csapadék lenne, de jég nem - magyarázza Kiskaponya László, gazdálkodó.

jég


Idén májustól eddig, 25 alkalommal kellett használni a jutai jégelhárító generátort. És körülbelül ugyanennyire van elegendő pénz. Az ezüst világpiaci ára ugyanis jelentősen megemelkedett. A jód pedig hiánycikké vált a japán atomerőmű meghibásodása óta. A jégelhárítók által használt acetonos ezüstjodid ára ezért másfélszeresére nőtt. Pedig csak Somogyban 60 hasonló generátor működik. Ezért a gazdáktól kérnek támogatást. Az erről szóló értesítéseket a napokban küldték ki a termelőknek.

A NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója, Huszár István a Kapos Pontnak elmondta, hogy ha a beavatkozási idő egy generátorra vetítve 200 óránál több lesz akkor arra a beavatkozásra megfelelő forrásaik nincsenek. Ezt szeretnék pótolni a földművelői rétegből.  

A gazdák többsége néhány ezer forintot fizetne a jégelhárításért. Jégeső esetén ugyanis több millió forintnyi káruk lehet.

Címkék: jégelhárítás, jégeső, gazdák, Somogy, támogatás, gazdaság