Az adóhatóság ellenőrzései a nyugta- számlaadási, adómemória kiíratási kötelezettségre, szigorú számadású nyilvántartásra irányulnak, továbbá foglalkoztatotti, árueredet ellenőrzések várhatóak. Az állandó és időszakos vásárokon, piacokon is folyamatos a revizori jelenlét.

A 2010. évben végzett ilyen Somogy megyei vizsgálati tapasztalatok alapján összegezhető, hogy a korábbi évekhez viszonyítva a bizonylatadási fegyelem kis mértékben javult, az egyéb mulasztások aránya is lecsökkent.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az adózók többször elfeledkeznek csak a szezonális időszakban használt, a téli hónapokban használaton kívüli pénztárgépek adómemóriájának kiíratásáról. Előfordul, hogy a vendéglátó egysége, kínálatának bővítése céljából, üzlete előtt teraszt alakít ki és ott elhelyezett árut értékesít. Ebben az esetben a teraszon történő értékesítéshez is pénztárgép használata kötelező, nem elegendő, ha kézi nyugtát bocsátanak ki a vevőnek. A már kiállított és a vevő által otthagyott, ottfelejtett nyugta nem helyettesíti a következő értékesítésről kiállítandó nyugtaadási kötelezettséget, tehát nem megengedett a blokk többszöri felhasználása.

A foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálva romló adózói fegyelem mutatkozik, a nagyobb arányú mulasztás egyik jellemző oka az egyszerűsített foglalkoztatás preferálása, amelyhez kapcsolódóan a bejelentések, adatközlések szabályszerű benyújtása okoz gyakran problémát.

Külön figyelmet fordítanak az illegális jövedéki termékek kezelésére, valamint a fémkereskedők működési körülményeire. Az idei évben eddig lefolytatott ellenőrzések eredményeként az Igazgatóság az ellenőrzései során több mint 50%-ban derített fel szabálytalanságot. Ezzel kapcsolatosan több százezer forint bírság került kiszabásra.

A fokozott közúti ellenőrzéseken a tachográfokat, a veszélyes áru szállításokat, s szintén a foglalkoztatási szabályoknak való megfelelésre koncentrálnak.

Címkék: nyugtaadás, diszkó, adóhatóság, ellenőrzés, NAV, gazdaság