A legnagyobb mértékben a cukor, a liszt, a péksütemények és az étolaj ára emelkedett - ez látszik a KSH legfrissebb adataiból. Szakemberek szerint az áremelések tovább folytatódhatnak, részben a termelői árak jelentős emelkedése miatt is, de nem csupán azért. A gabonáért például csaknem a dupláját fizetik, s az alapvető zöldségekért is másfélszer többet, mint tavaly ilyenkor.

Csupán a legfontosabb alapvető élelmiszerek kerülnek a vásárlók kocsijába. Ezekért is átlagosan tíz százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor. Ezt a vásárlók is megérzik, legalábbis ezt tapasztalta stábunk szerdán a Szondi utcai Coop élelmiszerboltban.

- Én a szalámin veszem észre az áremelést igazából. Cukrot nem használok, inkább édesítőszert. A tejen észreveszem, hogy felment az ára, sőt még a kenyéren is – mondja Simonics Vivien, egy vásárló.

A péksüteményekért tizenöt százalékkal, a tejért tizennéggyel, a sajtért tizenegy százalékkal kell többet fizetni. A legdrasztikusabban az étolaj, a liszt és a cukor ára emelkedett – tapasztaltuk abban a boltban.

Az üzlet vezetője, Csatos Sándorné azt mondja: gyakran kiszámíthatatlan a piac és az árverseny. Ezt a cukor ára is jól mutatja.

cukor.jpg

- Tavaly 190 forintról indultunk, majd felmentünk csaknem 380 forintig. Mára már egy kicsit csökkent az ár, és várható,  hogy ezután még egy kicsit csökken majd. Talán 300 forint alá is mehetünk vele – mondotta.

Ez már Kaposmérő: a tavaszi árpát mutatja Prukner Gábor gazdálkodó. Ott jártunkkor hiába vannak a felhők az égen, az eső nem esik, így kisebb termésátlag várható, pedig a felvásárlási árak most rekordot mutatnak. De csak azoknak, akik eddig tárolni is tudták a terményeiket. Ráadásul a folyamatosan növekvő költségek is csökkentik a bevételeiket.

- A  gázolaj az inflációnál lényegesen jobban emelkedett az elmúlt időszakban – szögezi le. - A nagy multicégek irányítják a magyar piacot. Ha érzik, hogy a termelőnél több marad, akkor ők abban a pillanatban az árakat emelik.

Az elmúlt egy évben a zöldségfélék árai csaknem húsz százalékkal, a gyümölcsök árai pedig hetven százalékkal emelkedtek. A napraforgó, a kukorica és a búza termelői ára csaknem duplája az előző évinek. Szakemberek szerint ez egy kedvező tendencia lehet a somogyi gazdáknak is.

- Ezekben az árakban az is benne van, hogy kezdünk felzárkózni a nyugati vagy a világpiaci árakhoz, de sajnos a fizetések egyelőre nem követik azokat – szögezi le Szabó Tamás, MAGOSZ Somogy megyei elnöke.

Hozzátette azt is: véleménye szerint a termelői árak növekedése jelentős fogyasztói áremeléseket hoz majd.

A KSH legutóbbi, az élelmiszeripari termékek árairól szóló adatait közlő cikkünk itt olvasható.

Címkék: fogyasztói árak, cukorárak, termelői árak, multik, Prukner, gazdaság