A helyi rendvédelmi dolgozók délelőtt tíz órakor gyülekeztek az egyik kaposvári bevásárló központ parkolójában. Innen indultak a budapesti megmozdulásra.

Kaposváron délután 3 órakor felpörgetett hangulatban várták a főszervezők a tüntetőket. Az Európa parkban az MSZOSZ megyei veztője Svajda József fogadta az embereket.

A nyugdíjrendszer átalakítása, a szociális ellátások csökkentése és az érdekegyezetés elmaradása ellen tiltakozott mintegy 300 ember  csütörtökön a kaposvári Európa parkban. Mellettük 26 autós forgalomlassító akcióval hívta fel a figyelmet ezekre. Budapesten pedig bohóc felvonulást tartottak - mondta az MSZOSZ megyei elnöke, Svajda József

A kormányzati intézkedések érintettei közül a csökkent munkaképességüek vannak a legrosszabb helyzetben, mondta az egyik helyi érdekvédelmis. Bán Gyula hozzátette, még nehezebb lesz az életük.

Ők kapják a 28 ezer forintot, amellett dolgoznak 4 órában, 6 órában. Ezzel együtt a bérük kitesz 60-70 ezer forintot, manapság ez nagyon kevés a rezsi fizetésére is- mondta a Helyi Ipar és Városgazdálkodási Dolgozók Szakszervezetének alapszervezeti titkára, Bán Gyula.

A Vasas Szövetség részéről is a társadalmi különbségeket emelték ki.

-Nő az infláció, az élelmiszer árak, miközben azt látjuk, hogy ott fennt dőzsölnek. Milliós havi bérekért, másfél millós jövedelmek és 40 milliós Audik - mondta a Vasas Szövetség képviseletében, Baracskai Béláné.

A rendvédelmisek a korkedvezményes nyugdíj megtartása mellett tüntettek. A hivatásos katonák közül többen elmondták: a 90-es évek közepén a nagy karcsúsítási hullámban küldték el őket nyugdíjba, mivel munkát nem tudott adni nekik a honvédség. Dolgoztak volna tovább, de nem volt mit. A tűzoltók szószólója a szolidarításra kérte fel a megjelenteket.

- A jót Önöknek is akarjuk, mert az is igaz, hogy mi a fizetést a közpénzből kapjuk, de mi a közért áldozzuk akár az életünket is, lásd a budapesti haláleset - mondja a Tűzoltó Szakszervezet képviseletében Wágner István.

A belvárosi tüntetés mellett 26 autós forgalomlassítással adott hangot véleményének.

Eközben Budapesten az Alkotmány utcában Bohóctüntetést tartottak. A bizalom visszamenőleges megvonása érdekében gyűjtötték az aláírásokat a szervezők.

-Azt a kétharmados többséget, illetve azt a politikai felhatalmazást megvonjuk tőlük, amivel a parlamentben ilyen képviseletet tudtak gyakorolni- mondta a Hivatásos Tűzoltók Szakszerveztének elnöke, Árok Kornél.

Az aláírt szavazólapokat a köztársasági elnöknek adják át a felvonulók.

Címkék: nem bohóckodtak, szakszervezetek, tűntetés, budapest, kaposvár, gazdaság