Csütörtökön délután három órától a kaposvári Európa parkban tüntetnek a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségéhez tartozó ágazatok és a nyugdíjasok. A szervezet megyei vezetője keddi tájékoztatóján elmondta: az elmúlt egy év néhány kormányzati intézkedései ellen tüntetnek.


Az MSZOSZ megyei elnöke, Svajda József keddi sajtótájékoztatóján azt mondja: gyakorlatilag az utcára kényszerültek az érdekegyeztetéssel, mert minden érdekegyeztetési lehetőség megszűnt. Ami szerinte nagyon nagy baj, mert nem szeretnek sem sztrájkolni, sem demonstrálni, de most már olyan nagy a feszültség, hogy kénytelenek, alulról követelik, hogy legyen sztrájk.


Hozzátette: ha akciójuk nem talál meghallgatásra, akkor ősztől a békétlenség időszaka köszönt be. Csatlakozott hozzájuk a közszféra dolgozóit tömörítő szakszervezet is.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének megyei titkára, Utasi Tamás szerint elsődlegesen az Országos Érdekegyezető Tanács megszüntetése ellen tiltakoznak. Természetesen napi problémákkal is foglalkoznak, így a fegyveres testületeknél, illetve a nyugdíjasaiknál bekövetkezett törvényi változások, vagy bekevetkezendő törvényi változások ellen is sztrájkolnak.


Csütörtökön az MKKSZ szervezte autós felvonulás a sportcsarnoktól indul, a Szent Imre utcán át a vasútállomásig, majd a belvárost is bejárják a tüntetők. Több kört is tesznek a városban. Mindeközben a rendvédelmi dolgozók Budapesten aláírásgyűjtést tartanak a nyugdíjak védelmében.


A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Árok Kornél azt mondja: egy markáns görbetükröt szeretnének a kormánynak mutatni, hogy visszamenőleges hatállyal jogszabályokat módosítanak. Csak és kizárólag a jog és a törvényesség keretein belül.
Az aláírt íveket a Sándor-palotába viszik, ahol a köztársasági elnöknek adják át. A megmozdulásokat támogatják többek között a pedagógusok, a mozdony-, és a buszvezetők. A közlekedési dolgozók június 29-re tervezik saját munkabeszüntetésüket. Ennek megtartása azonban kétséges az új sztrájktörvény miatt.   

Címkék: megyéjét, ország, sztrájk, csütörtök, tüntetés, gazdaság