Az érintett Volán társaságok szerint a korkedvezményes nyugdíj kérdése nem őket érintő jogi kérdés.

A sztrájktörvény értelmében kezdett tárgyalásokat a Gemenc, Kapos és a Pannon Volán Zrt.-nél a korkedvezményes nyugdíj intézményének megtartásáért meghirdetett kétórás sztrájk előtt a munkáltatókkal az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. A munkáltatók azonban elzárkóztak ettől. A dél-dunántúli régió három megyéjében - Baranya, Somogy, Tolna - működő Volán-társaságokat tömörítő szakszervezeti szövetséggel ezt levélben közölték a munkáltatók - írta közleményében Dobi István szakszervezeti elnök. "A munkáltatók a sztrájktörvényt semmibe véve, a munkavállalók jogait megkérdőjelezve jártak el akkor, amikor levelüket megfogalmazták és az egyeztetést szövetségünkkel nem folytatták le" - szögezte le az AKSZSZ elnöke a szerdán kézhez kapott elutasító levelek kapcsán.

volánbuszok


Az érdekképviseleti vezető úgy vélekedett, hogy a munkáltatók magatartásával "egyértelművé vált, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság kérelmüket újból érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani, mivel a felek között az elégséges szolgáltatás mértékéről egyeztető tárgyalás nem lesz.

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége kéri a törvényalkotókat, hogy sürgősen rendezzék a sztrájktörvény módosítása óta fennálló és nem egyértelmű állapotokat, mivel kijelenthető, hogy a jelenlegi helyzetben a közszolgáltatás területén a munkavállalóknak nincs lehetősége az érdekeik érvényesítésének céljából a nyomásgyakorlásra - írta közleményében Dobi István. Megjegyezte: "a munkavállalók körében egyre nagyobb feszültség kezd kialakulni, mivel törvényesen nem tudnak élni alkotmányos jogukkal".

Úgy tudjuk: a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója, Gál Zoltán azt mondta az érdekvédőknek, munkaügyi vitát a helyi szakszervezet olyan problémáról tud kezdeményezni, ami a munkáltató és közte alakult ki. A korkedvezményes nyugdíj pedig nem ilyen.


Címkék: korengedményes, szakszervezet, Volán, sztrájk, kapos, gazdaság