Közmunkaprogram keretén belül verik fel az erdő csendjét Kadarkúton. Takarítják a vízelvezető árkokat. 25-en dolgoznak, fele cigány származású.

Bogdán Károly géplakatosnak tanult, de félbe kellett hagynia az iskolát - pénzt kellett keresnie. Elég régóta munkanélküli, és már jó pár éve, hogy szociális segélyben részesült, bérpótló támogatásban. A munka most nagyon jól jött neki és családjának, mert a kiadásai is megnőttek. Felesége háztartásbeli, gyermeke óvodába jár. El kell tartania mindhármójukat.

Kadarkút polgármestere, Karsai József elmondta, hogy a kadarkúti kistérség hátrányos helyzetű. Kevés a munka, és sok a szociális segélyért sorban álló ember. Lehetőségük alig van. A közmunkaprogram csak tüneti kezelést nyújt az önkormányzatok és a roma lakosság számára, hogy munkát kapjanak. Segít, hogy a munka által jobb életkörülmények között tudjanak élni, és ki tudjanak törni abból a kilátástalan helyzetből, amiben jelenleg vannak - tette hozzá a polgármester.

A 750 ezerre becsült hazai cigányság 18%-a a Dél-Dunántúlon él. Közülük csak minden negyediknek van munkája. Kétharmaduk munkanélküli, vagy nyugdíjas. A megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint ennél sokkal súlyosabb a munkanélküliségi helyzet Somogyban.

A Somogy Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Berényi László elmondta, hogy 26-27%-ot tudnak regisztrálni, és most a nyári szezon is besegít. A romák körében van ahol ez 80-90%. El kell jutniuk odáig, hogy a mostani roma konstrukciókba lássák azt, hogy egyrészt hogyan lehet az elsődleges munkaerőpiacra hozni a roma polgárokat foglalkoztatni.

Ahhoz, hogy a cigányság a munka világában boldogulni tudjon, az iskolázottságon kellene javítani, áll a kutatásban. Főiskolai végzettsége 1%-uknak, szakközépiskolai, vagy gimnáziumi érettségije 7%-uknak, szakmunkásbizonyítványa 27%-uknak van. Legnagyobb arányban viszont azok vannak, akik csak az általános iskolát végezték el.
A több évtizedes, egyre égetőbb társadalmi probléma megoldása tovább várat magára.

Címkék: cigányság, hátrányos helyzet, közmunka, Kadarkút, Somogy, gazdaság