A bevallások jelentős részét már elektronikusan töltötték ki, és több mint 16 százalékát elektronikusan is küldték meg az adóhivatal részére, megspórolva ezzel az ügyfélszolgálati illetve a postai sorban állást.

A bevallásokban mintegy 150 ezer adózó, 6.6 milliárd forintot igényelt vissza, ami azt jelenti, hogy bevallásonként átlagosan 44 ezer forint a visszaigényelt adó összege.

A hibás bevallások javítása folyamatos. Az idei évben - ahogy korábban is – az aláíráshiány, az adójóváírás téves számolása, a levont adóelőleg nem megfelelő helyre történő beírása és az adóazonosító ill. az adószám elírása a legjellemzőbb hiba. Ennek az évnek az újdonsága a szuperbruttósítás, amely – az előbbiekkel együtt -a papíralapon készített bevallások 70 százalékánál okozott problémát.

adóbevallás


A bevallásokban május végéig több, mint 70 ezer adózó rendelkezett az egy százalékról.

Az adó-visszautalások folyamatosak. Csak azokban az esetekben nem tudja a hivatal teljesíteni az adózó igénylését, amikor a bevallás hibás. Ebben az esetben kizárólag csak a javítást követően rendelkezhet a hivatal az utalásról. Ezért minden hibajavításról kiértesített adózó figyelmét felhívjuk, hogy tegyen eleget a hivatal felszólításának és működjön közre a hibás bevallás javításában.



bevallás

Május 30-ával megváltozott a központi ügyfélszolgálatok ( Pécs, Rákóczi út 56., Kaposvár, Béke utca 28., Szekszárd, Arany János utca 5-11.) nyitva tartási rendje, amely a következő:


Hétfő: 8.00 - 18.00 óra
Kedd: 8.00 - 12.00 óra
Szerda: 14.00 - 18.00 óra
Csütörtök: 8.00 - 12.00 óra
Péntek: 8.00 - 11.00 óra

Címkék: adóhivatal, vállalkozó, hiba, bevallás, adó, gazdaság