A legtöbb növény negyed akkorára nőtt, mint kellene. De az is gondot okoz, hogy nem hat a permetszer. Sok helyen a gaz nagyobb, mint a vetés.

- Ez a növény 30-40 centis itt a dülőben, beljebb egy picit nagyobb, erre az időszakra 1,5 méteresnek kellene lennie - mutatja Bártol Barna harmadik generációs mezőgazdasági vállalkozó olajretek szántójukat. 200 hektáron gazdálkodnak. Idén terméskieséssel számol.

- A veszteség abból adódik, hogy nem érkezett meg a csapadék március óta és emiatt a növény nem nőtt meg amekkorára kellene - teszi hozzá. - Én úgy saccolom, hogy az elvárható termés harmada lesz, amit be tudunk takarítani.

Tavaly az átlagos csapadék kétszerese, 1000 milliméter eső esett egész évben. Idén ez eddig a 100 millimétert sem éri el. Pusztakovácsi környékén mindössze 20 milliméter. Az átlagos mennyiség harmada. Nem sokkal jobb a helyzet a megye többi területén sem - mondja a Magyar Agrárkamara somogyi elnöke.

A terméscsökkenés milliárdos károkat is elérhet a gabonatermesztésben. Somogyban 180 ezer hektáron termesztenek takarmánynövényeket.

Több helyen csak a gyom nő, mert a permetező szerek nem tudtak bemosódni a talajba. Egy újrapermetezés 15 ezer forintba kerül hektáronként - tette hozzá Mészáros József. A kukorica visszamaradt a fejlődésben, az árpánál pedig nem megfelelő a bokrosodás.

- Korábban érik, és előbb aratjuk, a termésmennyiségben sem tudunk jó eredményeket elérni, mert a szemek nem tudnak kifejlődni. Ahhoz, hogy közepes eredmény legyen, csoda kellene, vagyis jelentős mennyiségű eső - magyarázta Mészáros József, a Somogy Megyei Agrárkamara elnöke

Nagyatád és Tab térségében a legrosszabb a helyzet, ugyanis ott - főleg a gyümölcsösökben - a májusi fagy is óriási károkat okozott. Az idei erdősítésekben is komoly gondot okoz az időjárás.

- Egyarasznyi hajtásnak kellene lennie, ezzel szemben fele akkora van.
Mutatja Merczel István a Sefag erdészetpolitikai osztályvezetője. Az 1-2 éves zsenge hajtásokon a fagy nyomai is jól látszanak.

- Ez a szárazság a nyár közepére, vagy a csemeték pusztulásához vezet, vagy komolyabb növedékveszteséget fog okozni.

Címkék: veszélyben a termés, aszály, gazdák, mezőgazdaság, támogatás