A Várdán létrejött erőmű-beruházással elsősorban a környékről származó szennyvíziszapot, trágyát, különböző élelmiszer-, valamint zöld hulladékot alakítják át energiává.

A két és fél milliárd forintos holland fejlesztésből kezdetben 60, később pedig 100-120 új munkahelyeket teremtenek a térségben. A biogáz előállításához, illetve az energiatermeléshez a szállítási szerződéseket már megkötötték. Az üzem egyebek között a parlagfű megsemmisítésére is alkalmas lesz. Az itt termelt energiával fűtik majd azt a mintegy 6 hektáros, elsősorban exportra termelő holland kertészetet, amely a beruházás második ütemében készül el. A 12 nagy alapterületű üvegházzal induló kertészet kialakítására a tervek szerint több mint 1,5 milliárd forintot költenek.

A holland befektető öt évvel ezelőtt kezdett hozzá a program előkészítéséhez. Azt mondják: a kétéves késés egyik oka, hogy a szükséges hatósági engedélyeket a tervezettnél jóval lassabban tudták beszerezni. Ráadásul az építkezéshez, illetve a munkahelyteremtéshez sem központi, sem uniós támogatást nem kaptak.

Címkék: befektető, Várda, üzem, holland, biogáz, gazdaság