Somogyban mintegy 25 ezer kis-, és középvállalkozás működik. Évről évre csökken a számuk. Főleg az elmúlt három évben, a válság miatt szaporodtak meg a cégbezárások.


A vállalkozóknak pénteken mutatták be az Új Széchenyi terv kombinált mikrohitelét.
Nádasi-Tóth Attila vállalkozó azt mondja: itt egy kis-, és középvállalkozáznak 1, 2, 3, 4, 5, millió forint hatalmas, azonnali injekció nagyon nagy segítséget jelenthet. Jelen pillanatban először az életben maradáshoz, aztán pedig a továbblépéshez.


Ez a fajta kombinált hitel nemcsak hazánkban, de Európában is egyedülálló. 10 százalék önerő mellett akár 8 millió forint hitelhez és 4 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni.

vállalkozás


A KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. üzleti igazgatója, Szép Zoltán szerint ezzel optimális esetben 12-13 millió forintos projektek valósíthatók úgy meg, hogy egy tíz százalékos önerővel, egy egyszerűsített és egységes eljárásrendben lehet ezt igénybe venni. Ez ugye azt jelenti, hogy nem kell a vállalkozónak kilincselnie a különböző hivatalok és finanszírozók között, hanem egy helyen, a kamara és a VOSZ irodákban beadhatják a pályázatukat - tette hozzá az igazgató.
A kamara úgy látja: Somogyban sokan élnek majd a lehetőséggel.


A SKIK alelnöke, Ojtó Lajos azt mondja: van olyan válllakozás, amelyiknek nem egy ekkora összeg, hanem 2-3 millió forint is hatalmas segítség.


A kombinált mikrohitelt azok a vállalkozások pályázhatják meg, amelyek legfeljebb 9 embert foglalkoztatnak és nettó árbevételük nem haladja meg a 200 millió forintot. A pénzt egyebek mellet ingatlanfejlesztésre, vásárlásra, gépbeszerzésre és informatikai beruházásra lehet felhasználni.  

Címkék: és közép, kis, vállalkozás, hazai, Somogy, gazdaság