Mennyire nehéz munkavállalási engedélyt kapni az unió országaiba? Van-e igény még a külföldi munkaerőre? Milyen betöltetlen álláskora várják a jelentkezőket? Mennyire beszélnek idegen nyelvet a somogyiak?

Ezekre a kérdésekre is válaszoltak a szakértők az Eur-Órában. A több mint 20 perces összeállításban témafelvetésként elhangzott: tömegesen jelentkeznek külföldi munkára a somogyiak a munkaközvetítőknél az utóbbi hetekben. Már nemcsak a fiatalok, hanem a 40-50 évesek és egész családok keresik odakint a jobb megélhetést. Egy friss országos felmérés szerint a magyarok hatoda dolgozna külföldön. A rendszerváltás óta nem akartak ennyien kimenni.

Munkaügyi

Kiderült: nemcsak nekünk magyaroknak vonzó, vagy szükséges megoldás a külföldi munkavállalás. A Nyugat-európai országokban sem ismeretlen gyakorlat. A külföldi tapasztalatokról a kaposvári Compass egyesületnél önkéntes szolgálatot teljesítő fiatalok beszéltek az Eur-Órának.

Az EURES tanácsadó iroda külföldi állásajánlatairól, a hazaérkezettek visszajelzéseiről, hasznos gyakorlati tanácsokról beszélt két meghívott vendégünk: a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Szikra László, valamint a Global Human Center szakmai igazgatója, Hajdu Tibor.

A nézők konkrét szakmákhoz kerestek külföldi munkalehetőséget, inkább ilyen jellegű kérdések érkeztek a műsor ideje alatt.

www.halozattv.hu

Címkék: Eur-óra, családsegítő, munkahelyteremtés, munkahely, deviza, hitel, gazdaság