A CBA és Coop üzletláncokban dobja piacra a kétmillió kilogrammos állami stratégiai cukorkészletet a Vidékfejlesztési Minisztérium - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az állami készletekből piacra dobott áruval, az árakat akarja letörni.

Információik szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már meghozta az értékesítéshez szükséges alapítói határozatot. Így az állami cukor várhatóan a jövő héten megjelenik az üzletekben. A VM a lakossági ellátást kívánja javítani, így a készlet egy kilogrammos kiszerelésben jut a boltokba. A konkrét ár egyelőre kérdéses, de a tárca szándékai szerint a felszabadított mennyiség a 299 forintra "beállt", jelenlegi kilónkénti áraknál olcsóbban kerül a polcokra.

cukor.jpg


E mennyiség - vélik ugyanakkor szakértők - önmagában nem befolyásolhatja érdemi módon a belföldi árakat, de a közelmúltbeli brüsszeli döntésekkel együtt - amelyek 800 ezer tonna cukorral bővítik az uniós piaci kínálatot - már árcsökkentő hatást fejthet ki. E készletekből Magyarországra is juthat, mivel például az egyetlen hazai (kaposvári) cukorgyárat működtető, osztrák tulajdonú Magyar Cukor Zrt. is pályázott a plusz értékesítési lehetőségekre. Szakértők szerint azonban az EU-ban egyébként is árcsökkenési trend kezdődött, mivel az utóbbi időszakban a világpiaci cukorár 40 százalékkal mérséklődött. Így nem csak a 400 forintot közelítő korábbi, hanem a 300 forintos jelenlegi kilónkénti áraknak sincs "semmilyen alapjuk" - állítják.
A stratégiai készletet a VM-hez tartozó, állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. raktárából szabadítják fel. A kitárolt mennyiséget a társaságnak - várhatóan legkésőbb december 31-ig - újra fel kell töltenie. A cég minden bizonnyal nyer az üzleten, mivel mai készleteit alacsonyabb árakon szerezte be, az őszi cukorkampányban pedig a jelenlegieknél olcsóbban vásárolhat, ha a várt további árvisszarendeződés valóban bekövetkezik.

Mint ismert, Fazekas Sándor a közelmúltban jelentette be, hogy a VM a készletek eladásával kívánja letörni az utóbbi időszakban elszabadult, de mára egyébként némileg visszarendeződött belföldi árakat.

Címkék: árakat, lesz, cukor, olcsó, gazdaság, Kaposvár