Minderről a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. tájékoztatta közleményében az MTI-t. Információik szerint a rendelet külön szól majd a magánszálláshelyeket minősítő koronás Nemzeti Tanúsító Védjegyről, amely a Balaton környékén a kisebb szobakiadóknál szállást kereső turistáknak segít tájékozódni.

Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke, a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) alelnöke szerint a koronás Nemzeti Tanúsító Védjegynek várhatóan külön fejezetet szentel majd a kormányrendelet. A Magánszállásadók Országos Szövetsége által kidolgozott kritériumok alapján két-, három- és négykoronás jelzéseket kaphatnak az ellenőrzött magánszálláshelyek. A besorolás négy évre szól, de kétévente felülvizsgálják. Vannak olyan feltételek is - mint például a fűtés, a rendszeres takarítás, a hűtőszekrény, a hulladékszállítás -, amelyek mindenkire kötelezőek. A pontrendszer szerint plusz pontokat kaphatnak olyan szolgáltatásokért, mint a pihenőkert, a kerti grillező, a WIFI, a szauna, a szolárium, a jakuzzi, az őrzött parkoló, a széf, vagy például a prospektusok.

A KSH adatai szerint az első negyedévben több mint 140 ezer vendéget fogadtak a balatoni szálláshelyeken. A tavalyi év hasonló időszakához képest 3 százalékkal nőtt a belföldi látogatók száma, míg a külföldi turistáké kilenc százalékkal csökkent. A 27 ezer külföldi látogató közül a legtöbben Ausztriából érkeztek, de sokan jöttek Oroszországból és Szlovákiából is. A külföldiek átlagosan öt, a magyarok két éjszakát töltöttek a tónál. Ezzel a balatoni szálláshelyek bruttó két és félmilliárd forint árbevételt értek el.

Címkék: szálláshelyek, Hévíz, idegenforgalom, turizmus, Balaton, gazdaság