Az értékes fafajtákat természetes módon szaporítanák. Az erdőrezervátumokra jelenleg szigorú fakitermelési szabályok vonatkoznak. Ahhoz, hogy országosan is alkalmazhassák az új módszert, törvénymódosításra lesz szükség.

A ropolyi erdőrezervátum látogatására indultak a Magyar Tudományos Akadémia kutatói és az erdőgazdálkodók csütörtökön. A Sefag Zrt. területeit 80 ezer hektáron borítja erdő. Napjainkban már több mint 10 százalékkal nagyobb az erdős terület, mint 20 éve. A tervek szerint ezt évente még 200 hektárral növelnék.

erdő


- A somogyiaknak nem kell az erdősültség miatt aggódni, folyamatosan nő az erdőterületünk az egyik legerdősültebb megye vagyunk 27 százalékkal - mondta Barkóczi István a Sefag Zrt. vezérigazgatója. - Sőt ez a terület folyamatosan nő, és úgy gondolom, hogy hamarosan el fogjuk érni a 30 százalékot.

Egyre értékesebb fafajokban gondolkodik a cég. Az országban egyedülálló vágási folyamatot kezdtek mintaterületeiken. Itt ugyanis minden fafaj megtalálható. Az értékes bükk és kocsánytalan tölgy terjedését támogatják, genetikai és ökológiai szempontok szerint. Csak ott ritkítanak, ahol az értékes fajok elszórják magvaikat. A kis ültetvények így napfényhez jutnak és növekednek. Így az értéktelen fajok elszaporodását megakadályozzák. Az akadémikusok most ezt vizsgálják.

- Az ágazatunk hosszú távon évtizedek, de a bükkös, kocsánytalan tölgyek esetében évszázados volumenben dolgozik. Tehát a most elhatározott irányelvek vagy megkezdett gyakorlati lépéseknek évtizedes, vagy akár évszázados kihatásai is lesznek - fogalmazott dr. Rédei Károly, a Magyar Tudományos Akadémia erdőgazdálkodási albizottságának elnöke.

Az akadémia erdőgazdálkodási bizottsága véleményt formál a somogyi kísérleti területről, majd összegzik a látottakat. Ahhoz, hogy ezt a módszert az ország más területein is alkalmazzák az erdőtörvény változtatására van szükség. Ezzel sikerülhet az erdőtelepítési szabályok vadhajtásait elfojtani.

Címkék: Barkóczi István, rezervátum, tölgy, sefag, erdő, gazdaság