A bevallások benyújthatók elektronikus vagy postai úton, valamint személyesen az ügyfélszolgálatokon is. A sokéves tapasztalatok szerint igen sokan az utolsó napra, azaz május 20-ára hagyják az szja bevallását, ezért ma, pénteken a megyei adóhivatal Kaposváron rendkívüli nyitvatartással várja az adózókat, reggel 8-tól este 8-ig lesznek nyitva. A megyében működő többi kirendeltség a szokásos nyitvatartás szerint, 8-tól 12 óráig várja az ügyfeleket.

A Magyar Posta is meghosszabbított nyitva tartással készülnek. A somogyi megyeszékhelyen az 1-es számú postahivatal este 8 óráig tart nyitva. Közölték azt is, hogy valamennyi posta a forgalom folyamatos figyelemmel kísérésével, szükség esetén szolgálat-átszervezéssel igyekszik az esetlegesen megnövekvő forgalmat lebonyolítani. Indokolt esetben a postavezetők a szolgálatokat igény szerint megerősítik.

Mivel a törvény szerint a bevallás határideje május 20-án 24 órakor jár le, azok, akik elektronikus úton teljesítik e feladatukat, az internet degítségével ma éjfélig megtehetik.

A megyei adóhivatal felhívja az adózók figyelmét, hogy kizárólag a 1053-as és a 1053E jelű nyomtatványon tudják teljesíteni személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket. Ez azt jelenti, hogy a 1053NY nyilatkozatot benyújtani már nem lehet, az alapján az adóhatóság nem tud bevallási ajánlatot készíteni az adózóknak a 2011. február 15-ei jogvesztő benyújtási határidő miatt. A február 15-e után benyújtott 1053NY nyomtatványokat elutasítják; az adózók kizárólag a 1053-as számú nyomtatványon tudják már csak teljesíteni adóbevallási kötelezettségüket.

Az adóhatóságnak az üres adattartalommal benyújtott 1053-as bevallások esetében sem áll módjában kitölteni a bevallást az adózók helyett, abban az esetben sem, ha adózók a bevallás mögé csatolják a jövedelemigazolásaikat. Tájékoztatják továbbá az adózókat, hogy a személyi jövedelemadó bevallások kitöltéséül szolgáló, munkáltatói, kifizetői igazolásokat nem kell beküldeni az adóhatósághoz, azokat elévülési időn belül, 2016. december 31-éig kell megőrizni, melyeket be kell mutatniuk egy esetleges adóellenőrzéskor. Az ennek ellenére mégis benyújtott, eredeti igazolásokat a hivatal visszaküldi.

A bevallást be nem adó, vagy határidőn túl bevallást benyújtókat és a hibás bevallást beadókat mulasztási bírsággal vagy más szankciókkal sújthatja az adóhivatal. Előfordulhat, hogy az adózó adóbevallási kötelezettségének önhibáján kívül nem tud eleget tenni, ebben az esetben a mulasztás kimentésére, igazolási kérelem benyújtásával lehetősége van. Igazolási kérelemnek azonban csak akkor van helye, ha az adózó az adóbevallást az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül benyújtja és kérelmét előterjeszti - értesítette a Kapospontot a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatósága.

Címkék: adóhivatal, adótartozás, szja, határidő, bevallás, gazdaság