Általános vélekedés a tóparti önkormányzatok és a programszervezők körében, hogy a balatoni turizmust gátolja a West Balkános tragédia után alkotott rendelet - szerintük ennek alkotói átestek a ló túloldalára. A szabadtéri, s ezer vendégnél többet vonzó rendezvényeknek szinte ugyanolyan feltételeket támasztanak, mint egy fizetős, zártkörű koncertnek. Ez több százezer forintos pluszköltséget jelent az önkormányzatoknak, melyet sokan nem tudnak előteremteni.

Fonyód minden nyáron 4-5 nagyobb rendezvényt szervez, például a Turul fesztivált, a sörfesztivált, vagy éppen a rockfesztivált.

Fonyódi táncosok


Az új, szigorú szabályokra nem tudtak felkészülni. A rendezvényt például egy bizonyos végzettséggel lehet csak megszervezni, és még a biztonsági őröknek is előírtak különféle végzettségeket.
- Az előre nem látható plusz kiadások miatt, amelyekre az önkormányzatok nem készültek fel, úgy döntöttünk, hogy az idei évben egyetlen egy fesztivált sem rendezünk, hanem több kisebb rendezvényt - nyilatkozta a KaposPontnak Hidvégi József polgármester.

A szabadtéri programok esetén a helyszínt is nehéz körülhatárolni, emiatt ez emberek létszámát úgyszintén. Fonyódon a hajókikötő mellett tartják a legtöbb nagy programot. Ha 900 embert várnak egy rendezvényre, de 3000 jelenik meg, mi a teendő?
- Elmegy a vendég egy lángosért, elmegy egy sörért, kisétál a mólóra, bemegy a koncertre, a gyereknek vesz egy fagyit, tehát a létszámot igen nehéz megállapítani, mert alkalmasint egy ember három perc alatt öt helyen jelenik meg...- vázolja az egyik dilemmát Farkas Gábor, a Magyar Tenger.com Kft. kreatív igazgatója.
Ezért azt sem tudják, mekkora létszámúra jelentsék be a rendezvényt. Farkas Gábor cége a déli parton több településnek szervez programokat. Azt mondja: nagy bajban vannak az önkormányzatok az új rendelet miatt, így többen, főleg a kisebb falvak,  meglehet, hogy meg sem tudják tartani rendezvényeiket.

- Balatonlelle az összes idei rendezvényét megtartja, nem tehetünk mást - mondja Kenéz István polgármester. - Megszokták az emberek, hogy Balatonlellén mindig történik valami, és a kulturális rendezvényeknek a minősége, színvonala és a mennyiséges nagyon fontos a város életében. A jegyző dolgozik a megoldáson - tette hozzá.

Abban sokan egyetértenek, hogy azokon a településeken, ahol nincs plusz pénz a rendezvényekre, biztosan kevesebb turista lesz - a szigorú rendelet miatt.

Címkék: Turul fesztivál, Fonyód, Hidvégi József, Balatonlelle, fesztivál, gazdaság