A rendszerváltás óta nem akartak ennyien külföldre kimenni.

A salgótarjáni Lukács Máté ménes gazdának tanul a Kaposvári Egyetemen. Azt mondja: egyelőre nem tervezi, hogy külföldre megy dolgozni. Aztán meglátja majd, mit hoz a jövő, nem sok lehetőség van elhelyezkedni az országban.

Devecseri Zsolt természetvédelmi mérnök hallgató már konkrét ajánlatot is kapott, Németországban lehetne segédmunkás, havi 1600 euróért, azaz csaknem fél millió forintért.
Mivel ez egy olyan speciális szakma, hogy csak Magyarországon lehet elhelyezkedni. És mivel tudomása szerint a támogatást nagyon visszavonták ebben a szférában, így esélyt sem lát rá.

A tavalyi Diplomás Pályakövetés kutatás szerint a kaposvári egyetemisták harmada menne ki külföldre dolgozni. A felnőtt lakosságnak is hatoda vállalna kint munkát egy friss, országos felmérése szerint. A rendszerváltás óta nem volt ilyen magas ez a szám. A lakosság 12%-a tervezte, hogy rövidebb időre kimegy, 13%, akár néhány évig kint maradna, 7% pedig végleg kivándorolna.

Az egyik kaposvári fejvadász cég vezetője azt mondja: nagyon sok helyen a család arra vár, hogy az általános iskolát befejezze a gyerek, és amint az iskolából ki tudják őt venni, családostul indulnak meg. Gergye István hozzátette: a válság óta egyre többen keresnek kint jobb megélhetést. Az utóbbi hetekben tömegesen jelentkeznek náluk. Májustól Ausztriába és Németországba már nem kell munkavállalási engedély. Azt mondja: míg eddig a fiatal korosztályra volt jellemző kizárólag szinte az, hogy ők ilyen munkavállalási procedúra elé vág, addig ma már 40-50 éves szakemberek ugyanúgy meghozzák ezt a döntést, hogy a család, a hitelek, túléljék ezt az időszakot.

A megyei munkaügyi központban is havonta 2-300-an jelentkeznek külföldi munkára. De csak 8-10%-uk megy ki ténylegesen.


A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője, Szikra László azt mondja: nagy tömegében szakmunkás végzettségű emberek keresnek munkát, akik szeretnének kimenni dolgozni, nyilván kevesebben vannak, de azért megjelennek a felsőfokú végzettségű orvosok, jogászok, mérnökök. Szerinte ami igazán nagy hátrányt okoz az embereknek, hogy nem beszélik a nyelvet.


Pedig van lehetőség, most több mint egymillió hivatalosan bejelentett állás betöltetlen az unióban. 1-2 éve ez csak 600 ezer volt. Főleg szakácsokat, felszolgálókat és építőipari szakmunkásokat keresnek.

Címkék: közvetítők, külföldi, mérnök, agrár, orvos, munka, gazdaság