Éppen egy újabb munka miatt hívták Tóth Gábort, az egyik kaposvári iskolaszövetkezet vezetőjét. Náluk csaknem 500-an dolgoztak tavaly. Idén 450 forint órabért fizetnek a diákoknak. Többségük nem válogat a munkák között.

Vannak olyan diákjaink is, akik bizony a családi kasszában állnak helyt, és kiegészítik a szülők által szerzett, sajnos nem szerzett pénzeket. Ilyen a kép és ez egyre inkább tolódik ebbe az irányba. - monjda a fürge diák iskolaszövetkezet, kaposvári képviselője Tóth Gábor.

Ők sokszor egész évben dolgoznak. De a legtöbben április végétől keresik a nyári munkalehetőségeket.

A Meló - Diák kaposvári kirendeltségvezetője, Dakó Roland szerint: a mezőgazdasági munkák, amiknek igazán nyáron van aktualitásuk, üzemi munkánk, csomagolás, egyszerűbb összeszerelések.

Dakó Roland hozzátette: a Balatonon és a strandokon is ajánlanak munkalehetőségeket.

Ennél a cégnél rozsdamentes szemétkukák elemeit állítják össze. Itt dolgozik Márk is, aki évek óta vállal részmunkát iskola mellett.

A kaposvári tanuló Bodródi Márk azt mondja: én otthon segítek édesanyámnak, ketten élünk, neki segítek, a maradékot pedig felélem.

Krisztiánnak ez a harmadik munkahelye. Keresetét jövője megalapozására költi.

Jelentkeztem idén főiskolára is, a fizetés egy részét erre rakom el, ha tandíjat kell fizenem, azt tudjam állni jövőre - mondja a szintén kaposvári Cserhalmi Krisztián.

A statisztikai hivatal tavalyi adatai szerint minden harmadik somogyi iskolás dolgozott nyáron. Többségük a gimnazista és a főiskolás korosztályból kerül ki.

Címkék: melódiák, tanuló, diákmunka, somogy, munka, gazdaság