Kaposvár polgármestere a Hájos Lászlóval, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató- helyettesével közösen mutatta be a város újabb beruházását. A kaposvári energiapolitika alapja a diverzifikáció, a verseny és az ellátásbiztonság. A város kiszámítható és megfizethető árakat akar garantálni a fogyasztóknak, ésszerűsíteni az energiafelhasználást, mindemellett védeni a természeti környezetet – mondta el péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, Szita Károly. Kaposvár polgármestere a Hájos Lászlóval, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató- helyettesével közösen mutatta be a város újabb beruházását.

Kaposvár néhány hónapon belül biogázt vásárol a cukorgyártól, amellyel a fürdőt fűtik majd. A földgáz áránál 40 százalékkal olcsóbban jutunk ehhez az energiahordozóhoz, így évente 30 millió forintot spórolunk – hangsúlyozta Szita Károly. A cukorgyárat és a fürdőt egy 1150 méter hosszú vezeték köti majd össze. A 106 millió forintos beruházás – melynek mintegy fele önerő – a számítások szerint másfél év alatt megtérül. A kivitelezés a jövő héten indul és várhatóan augusztusban fejeződik be.

Ez azonban csak az egyik eleme az energetikai beruházásoknak – folytatta a város polgármestere. A volt Füredi II. laktanya északi oldalán biomassza erőmű épül. Ezáltal a város a gáz áránál olcsóbban tudja hővel ellátni a távfűtött lakásokat. A lakók költsége így 20 százalékkal csökkenhet. Az engedélyezési terv már elkészült.
Kaposváron a napsütéses órák száma lehetővé teszi a napenergia használatát is, ezért elsőként Klebersberg Kollégium tetejére szerelünk fel napkollektorokat – ismertette a harmadik energetikai beruházást a polgármester. A 118 millió forintos költséghez 100 milliós támogatást kér a város, a pályázatot még májusban benyújtják. Az évente 7 milliós megtakarítást hozó beruházás várhatóan 2,5 év alatt megtérül.     

Címkék: erőmű, biogáz, energetika, fürdő, Kaposvár, gazdaság