Javában folyt a munka múlt héten a 67-es út Kaposfüredet elkerülő szakaszán. Hétfő óta azonban a gépek egy része eltűnt, a többi pedig leállt.

Annyit láttunk, vitatkoztak itt a földmunkások, aztán a rendőrség ideállított és mindenkit leküldött a pályáról, csak mi maradhattunk.  - mondja a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik alvállalkozójának munkatársa. Ma álltak neki a szalagkorlátok felszerelésének. A földmunkákat azonban nem végzi senki. A korábbi alvállalkozó ugyanis még 170 millió forintot kér a fővállalkozó Magyar Aszfalt Kft-től. Ezért az alvállalkozó Dolomit Road Kft. megbízásából egy őrző-védő cég személyautókkal vonult fel a munkaterületre.

Mi azért vagyunk, hogy az út két oldalán lévő földmunkákat megakadályozzuk úgymond.
Amíg a felek nem rendezik az anyagi vitájukat, maradnak - mondja Bertalan Balázs az őrző-védő cég társtulajdonosa. Az indulatok egyre jobban forrnak.

A Pábel Team Security Kft. egyik tualjdonosa Bertalan Balázs azt is elmondta: "Az egyik kollegánk próbálta a munkát megakadályozni, ami jogilag teljesen megengedett és az egyik gépkezelő annyit mondott, hogy az autót is képes eltolni, hogy a munkát folytassa. Akkor értesítettük a rendőrséget és a munkaügyi felügyelőséget, és rendezték az ügyet."

Kora délutánra az elkerülő úton egy-egy gépen és a biztonsági őrökön kívül senkit sem találtunk. A Magyar Aszfalt Kft. cáfolja a tartozást és azt mondják: mindent elkövetnek, hogy határidőre elkészüljenek az elkerülő szakasszal.

A Magyar Aszfalt Kft. szóvivőjét, Fényi Tibort telefonon értük utol.Kérdésünkra azt mondta: "Azt vártuk, hogy a rendőrség majd a munkát akadályozó ellen fellép, de nem lépett fel. Azt vártuk a munkajogi felügyelőség, akik a munkásokat megakadályozzák, hogy dolgozzanak, fellép, nem lépett fel."

Így ezek után csak jogi útra tudják terelni az ügyet. Ha nem készülnek el a határidőre, 100 milliós kötbért kell fizetniük a magyar államnak.

Címkék: áll a munka, útépítés, építőipar, kaposfüred, 67-es, somogy, gazdaság