Kiskorpádon és környékén több tucat család foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Azt mondják: helyzetük kilátástalanná vált.
- A diófának nemcsak a levele, hanem a termése is bebarnult. De nem az éréstől, hanem a fagytól - mondja szomorúan Kert Norbert kiskorpádi őstermelő, egy tizenkét hektáros terület gazdája. - Körülbelül  90 százalékosos kárunk keletkezett ezen az ültetvényen, nem valószínű, hogy lesz termésünk.

Nem jártak jobban a csonthéjasokkal sem. Az legelső májusi cseresznye tíz nap múlva érett volna, kilójáért akár 4-500 forintot is fizetnének. Szüretelni azonban már nem kell, szombat hajnali fagy tönkretette.
- Mindenünket erre tettük fel. Tavaly a sok eső idén a fagy, előtte a jég okozott nagy kárt. Ezek az évek nem a mieink - panaszolja a gazda.

A szilvából, a szőlőből, a barackból és az almából is alig maradt valami, utóbbiban 100 százalékos a kár. Ráadásul a termelők költségei folyamatosan nőnek, ugyanis a különböző permetezéseket még így is el kell végezni.

- Katasztrófális a helyzet Somogyban - fogalmazott a KaposPontnak Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke. - Alig lesz gyümölcs a idén. Több tucat termelő megélhetése vált bizonytalanná egyetlen éjszaka leforgása alatt. A kárenyhítési rendszer, sajnos, a korábbinál sokkal kevesebb lehetőséget ad arra, hogy kárpótoljuk a termelőket. A fagykárra biztosítása sem volt senkinek.

A kárfelmérést hétfőn elkezdték, néhány nap múlva lesz eredmény.

Nézze meg a károkról készült videót!

 

 


Címkék: dió, biztosítás, cseresznye, Kiskorpád, fagykár, gazdaság