A méhnek a szipókája ki van nyújtva, és meg van merevedve a szárnya mutatja Zoltán. Valószínűleg mérgezett virágporral érintkezett - mondja a szakember.
Horváth Zoltán is észrevette, hogy az utóbbi időben pusztulnak a méhei.

A növényen lévő méhek permetet kapnak, haza akarnának menni, de nem tudnak, mert a kaptárban lévő társaik nem engedik be őket, így ott pusztulnak, illetve leölik őket a kaptárban lévő bogarak. Emiatt sokkal kevess méz lesz idén - mondja Kaposfüredi méhész Varga Zoltán.

Nem ő az egyetlen, a mérgezések miatt több somogyi méhésznek lesz bevételkiesése.

Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója, Nagy Csaba szerint: a méhész arra számolt, hogy ezzel a családdal x kilogramnyi mézet tud termelni majd, egy gyenge, összeesett család a saját életfenntartásával lesz elfoglalva, nem azzal, hogy mézet termeljen. Mindenképpen kiesést jelent az ilyen.

Kaposvár határában is több helyen permetezik a virágzó repce mezőt. Ez a szer nem árt a rovaroknak - mondja a növényvédelmi szakember. Viszont más vegyszerrel csak bizonyos időben lehet permetezni.

Eddig már csaknem 20 méhész tett bejelentést Somogyban, hogy több méhcsaládjuk elpusztult. Az állategészségügyi hatóság vizsgálódik. Ha bebizonyosodik a mérgezés, bíróságra mennek a méhészek.



Címkék: méhek, méhecske, méz, pusztulnak, somogy, gazdaság