A jó minőségű, jó helyen lévő lakásokra folyamatos az igény a készpénzzel érkező és a lakásvásárlást befektetésként kezelő vevők részéről. A gond az, hogy ezeket a lakásokat vagy jóval magasabb áron kínálják tulajdonosaik, mint amennyiért azt a vevők megvennék, tehát kitartják az árakat, vagy már piacra sem viszik a jelenlegi helyzetben. Akkor lehet kifogni tehát egy-egy jó ajánlatot, amikor valakinek hirtelen sürgőssé válik az eladás – jelezte az ingatlanmagazin.com-nak a Kompasz Ingatlan Tanácsadó Iroda tulajdonosa, Monory Gyula.

A Genius 99 Ingatlanközvetítő iroda vezetője, Oláh Miklós szerint 20-40 százalékkal csökkentek az árak, folyamatos áresést szenvedett el a kaposvári ingatlanpiac is a válság több mint két évében. A legnagyobb csökkenés a panellakásoknál és az elavult családi házaknál volt.

lakás


Monory Gyula elmondta, a panellakások esetében mintegy 30 százalékkal mérséklődtek az árak, azaz a 2008-ban még 140-145 ezres négyzetméteráron kínált lakásokat most legfeljebb 110 ezer forintos áron lehet eladni. E fölött viszont egyáltalán nincs tranzakció. A belváros esetében kisebb mértékű csökkenés következett be: a korábban 250-260 ezres árak 220 ezer forint alá csúsztak.

A válság előtti évekhez képest rendkívül nagy mértékű a forgalomesés is az ingatlanpiacon, miközben persze folyamatos a mozgás most is. A tavasz hozott is némi érdeklődés-növekedést a piacon, azonban ez a vételekben egyelőre nem nyilvánult meg olyan mennyiségben, mint a válságot megelőző években – fűzte hozzá Oláh Miklós.

A leginkább keresett ingatlantípusok közé a panelek és a kisméretű téglalakások tartoznak. Utóbbiak esetében a vevők a belvárosban néznek körül, míg a panelek esetében bármelyik lakótelep szóba jöhet, hiszen nagy árbeli és minőségbeli különbség nincs közöttük.

A legnépszerűbb kaposvári városrész maga a belváros, ahol régi polgári és újszerű lakásokból válogathatnak a vevők. Az utolsó lakás itt 2007-ben épült, így teljesen új lakást nem lehet vásárolni, a vevőknek az újszerű ingatlanokkal kell beérniük, melyek ára 200-250 ezer forint között mozog négyzetméterenként.

Kaposvár városháza


A szakértők szerint a belváros nemcsak szépségével, a szökőkutakkal, sétálóutcákkal vonzza a vevőket, hanem azzal is, hogy aki igazán jó befektetést akar az ingatlanpiacon, az itt vásárol lakást. Az itt található egyedi gázfűtéses téglalakásoknál értékállóságra lehet számítani, még akkor is, ha 1-2 éven belül valaki megválna tőlük.

A 180-220 ezer forint közötti négyzetméteráron kínált, 10-15 éven belül épült belvárosi lakásokat lehet a legkönnyebben eladni, azért is, mert ezekből, ilyen áron csekély a kínálat. A 45-60 négyzetméteres, nem földszinti és nem tetőtéri lakásokat keresik a vevők. Ha liftes a ház, akkor bármelyik emelet szóba jöhet, lift hiányában elsősorban az első és a második emelet.

Régi, polgári lakást ennél olcsóbban is vásárolhatunk: itt már 200 ezer forint alatt alakulnak az árak, de ’40-’45 előtt, a honvédség által épített lakásokhoz már 100-150 ezer forintos négyzetméteráron is hozzájuthatunk.

Forrás: ingatlanmagazin.com

Címkék: panel, belváros, ingatlan, lakás, piac, gazdaság