Somogy megye egyik igen értékes vadászterületét vette célkeresztbe  a nagyvállalkozók érdekkörébe tartozó Gálosfa-Hajmás Földtulajdonosi Közösség. Egyelőre nyitott a verseny az eddig állami kezelésben lévő kelet-zselici vadászterület egy részének megszerzésében. A vadászati jogot az ezidáig hasznosító Sefag Zrt. 90 százalékos többségi szavazati arány mellett is elvesztheti ezen a 3000 hektáron.

sefag, vaddisznó

A Surján-völgy legértékesebb területéért folyik a vita csaknem 2 éve. A terület vadállománya nagyon gazdag, több nagyvadat is lőttek itt ki. Jelenleg gazdátlan ez a 3000 hektáros terület. 1997-től ezen a területen a Sefag birtokolta a vadászati jogot. 2009-ben azonban lejárt a 13 éves haszonbérlet. Ezután a Gálosfa-Hajmás Földtulajdonosi Közösség szerezte meg a többségi földterületet. A vadászati jogot azonban még nem gyakorolhatják.

A Sefag bírósághoz fordult, mert szerintük a földtulajdonosi közösség nem jogszerűen alakult. A bíróság azonban nem értett velük egyet. Egy áprilisi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatali határozat a megyei hatóságot új eljárásra kötelezte. A Sefag szerint veszélybe került a társaság 7600 hektáron gyakorolt vadászati haszonbérlete, míg a nagyvállalkozók érdekkörébe tartozók előnyhöz juthatnak és megszerezhetik a vadászati jogot.

- A Kelet Zselici vadászterületen belül egy L alakú rész maradna meg, ez a probléma - fogalmazott Merczel István, a Sefag erdészetpolitikai és ellenőrzési osztályvezetője.

Heteken belül eldől, hogy ezen a területet a Sefag vadásztathatna-e. Az osztályvezető szerint megbomolhat az eddig egységes Kelet Zselici Vadászterület. Probléma még, hogy jelenleg nincs vadászatra jogosult gazdálkodója a birtoknak. Ez kihat gazdálkodásra és az élővilág védelmére is, tette hozzá.

- Kára származhat az itteni földtulajdonosoknak, hiszen a vadászati törvényben előírt feladatok végrehajtására nincs jogosult személy, ennek következtében az élőhely és a vad védelme, a vadkár megelőzése és kifizetése is sérülhet - tette hozzá Merczel.

A SEFAG Zrt-t váratlanul és hátrányosan érintő intézkedés miatt előre lekötött vadászatokat kellett lemondania. Az elmúlt több mint egy év eredményeképpen 60-70 millió forintnyi bevételkiesésünk származott az állandó költségek megfizetése mellett ebből a problémából.

Kerestük a Gálosfa-Hajmás Földtulajdonosi közösséget, ám a jogi képviselőjük többszöri hívásunkra sem válaszolt. A Mezőgazdasági Szakigazgati Hivatalt is megpróbáltuk elérni, de ők sem reagáltak megkeresésünkre.

Címkék: Hajmás, Gálosfa, vadászat, Sefag, Zselic, gazdaság