Az érdekképviseleti szervezet elnökségének pénteki ülésén meghozott döntésről a közlekedési szakszervezet elnöke, Dobi István beszélt. Közölte: mivel a kollektív szerződésben foglaltakat nem tartotta be a munkáltató és ebben továbbra sem történik változás, munkalassító sztrájkot terveznek május 17-ére. Az érdekvédők legfőbb sérelme, hogy a munkáltató a szakszervezeti tagoktól nem vonja le a tagdíjat, és a munkaidő-kedvezmény pénzbeli megváltását a szakszervezetnek nem fizeti ki.

A munkalassító sztrájk alatt a munkavállalók minden területen, a szabályok és előírások legszorosabb betartásával végzik majd tevékenységüket - tájékoztatott az elnök, hangsúlyozva: "minden felelősséget, ami a munkalassító sztrájkból eredhet, szakszervezetük a hatályos Kollektív Szerződést  2011. április 4-óta megsértő munkáltatóra hárítja át".

Az elnökség azt követően döntött a munkalassító sztrájkról, hogy csütörtökön kézhez kapták a Kaposvári Munkaügyi Bíróság végzését, amelyben kérelmüket a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A kérelmet a Kapos Volán Zrt. mint munkáltató ellen nyújtotta be a szakszervezet, mivel a szakszervezeti tagok márciusi munkabéréből a munkáltató nem vonta le a tagdíjat.

Az elutasítás fő oka az volt, hogy a szakszervezet a munkáltatónak megküldött levélben nem nevezte meg a munkáltató jogellenes intézkedését - jegyezte meg Dobi István. Hozzátette: a bíróságtól vártak segítséget, jogszolgáltatást a munkáltató jogsértésével szemben, értetlenül fogadták az elutasítást. "Természetesen a Kaposvári Munkaügyi Bíróság elutasító végzését megfellebbezzük" - jelezte Dobi István.

Címkék: Volán, béremelés, sztrájk, szakszervezet, kapos, gazdaság