Tavaly szinte megállás nélkül esett az eső Somogyban, többször is elmosta szinte a fél megyét, a szántóföldeken is hömpölyögtek a megáradt patakok. Sok helyen kipusztult a termés, ősszel alig tudtak vetni a gazdák. Most azonban óriási a szárazság a szántóföldeken, a gazdák ilyen esőmentes tavaszra nem emlékeznek. A tavaszi gabonák, köztük a kukorica kétharmadát elvetették, a napraforgóval pedig már hetekkel ezelőtt végeztek, a permetezőszerek azonban a száraz időben nem hatnak, emiatt erős gyomosodás indult el.

- Nagy a baj, ha két héten belül nem esik jelentős mennyiségű eső, a somogyi gazdáknak óriási veszteségeik lesznek - mondta a Kapospontnak Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke. - Alacsonyabb a vetés,, a kiszórt trágya sem úgy hasznosult, ahogy kell, hiányzik a bemosó csapadék.

A siófoki obszervatórium adatai szerint 45 milliméter csapadék esett április végéig Somogyban. Ez harmada az átlagos mennyiségnek - tíz éve nem volt ilyen kevés eső tavasszal. A gazdák jelentősebb mennyiségű csapadékban reménykednek, de az időjósok nem igazán biztatják ezzel őket.

Szárazság, szántóföld

Szinte egész tavasszal porzott a határ...



Címkék: Magosz, szárazság, gazdák, kukorica, gazdaság, időjárás