A KISOSZ Somogy megyei és országos szervezete, különösen a tagságuk harmadát kitevő vendéglátósók, sajnálattal vették tudomásul, hogy hiába jelezték immár január óta a mikro- és kisvállalkozók igényeit, azok nem jelentek meg a rendeletben. Az Széchenyi Pihenő Kártya - népszerűbb nevén: SZÉP kártya - elfogadóhelyeivé ugyanis csak a szálláshellyel rendelkező szolgáltatók (szállodák, panziók, stb.) válhatnak, így a rendelet kizár e körből számos mikro- és a kisvállalkozót, elsősorban étteremtulajdonosokat, büféket üzemeltetőket, más vendéglátósokat.

Különösképp érinti ez a balatoni üdülőkörzet vendéglőseit, hiszen a SZÉP kártya felhasználhatóságáró szóló rendelet nem veszi figyelembe azt a közismert tényt, hogy nagyon sok tóparti üdülő szálláshelyéhez nem kapcsolódik éttermi szolgáltatás. Ezért azt külön vendéglátóipari egységekben veszik igénybe a vendégek, sok szálláshelyen pedig a vendéglátó egységet önálló cég üzemelteti, így már nem jogosult a kártya elfogadására.

Épp az ő érdekükben kezdeményezte - Somogy megyei szervezetének javaslatára - a KISOSZ Országos Tanácsa  a SZÉP kártya felhasználásának kiterjesztését valamennyi éttermi és vendéglátó egységre, hiszen, ahogy fogalmaztak, "a vendéglői fogyasztás is része a rekreációnak, a pihenésnek és az emberek kikapcsolódásána". Ezzel kapcsolatos részletes javaslataikat eljuttatták a nemzetgazdasági szaktárca illetékesei számára.

Címkék: vendéglátás, SZÉP kártya, érdekvédelem, KISOSZ, Balaton, gazdaság