Balatonföldváron és környékén például az országban a legjobban emelkedtek a lakások, házak árai az elmúlt két évben. A marcali kistérséget viszont jelentősen sújtotta a válság.

Országosan csaknem 7 százalékkal csökkentek az ingatlanárak az elmúlt két évben. Ezzel szemben Somogy átlagosan 6 százalékos növekedést ért el, azonban a forgalom visszaesett és 65 százalékkal kevesebb üzletet kötöttek a megyében. Az országban a legdrágább ingatlanárakat a balatonföldvári kistérségben tapasztalták.

- 332 ezres átlagárával tényleg a legdrágább kistérség a 174 közül a balatonföldvári - erősítette meg Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. - Mindez köszönhető annak is, hogy az adott évben nyilván több új építésű beruházást is eladtak. Valószínűleg tóparti nagyobb értékű ingatlanokat értékesítettek.

A balatonföldvári mellett a siófoki és a fonyódi kistérségben 160 ezer forint feletti az átlagár. A kaposváriban 120 és 160 ezer forint közötti. Tab környékén 100-120 ezer forint. A lengyeltóti, a marcali, a kadarkúti és a barcsi területeken 80-100 ezer, a csurgóiban pedig 80 ezer forint alatti átlagárak vannak négyzetméterenként.

- Vannak olyan ingatlanok, amelyek valóban válságtűrők, tehát stagnáltak az árak, de általánosságban kijelenthető, hogy 10-20-30 százalékos értékcsökkenéssel számolhatnak a tulajdonosok - fogalmazott Oláh Miklós a Géniusz '99 Ingatlaniroda vezetője.

A válságot a megyében leginkább a balatonföldvári, a siófoki és a tabi kistérség állta. Ezeknél kicsit jobban megérezte a lengyeltóti, a kaposvári és a kadarkúti terület.

Legjobban a marcali kistérséget sújtotta a válság. A megyeszékhelyen 1százalékos növekedést mértek a szakemberek, azonban 65 százalékkal kevesebb ingatlant adtak el, mint a válság előtti időszakban. Az ingatlanpiaci szakértők szerint az idei évben megáll az árcsökkenés és jövőre már némi emelkedés várható.

Címkék: eladások, eladás, ingatlan, somogy, Balaton, gazdaság