A kaposvári sajtolóüzembe keres vezetőt a Fusetech Kft. ügyvezetője. 10 ezer eurót, azaz két és fél millió forintot fizetnek egy budapesti fejvadász cégnek, hogy a megfelelő embert megtalálják. De több munkaerőt is keresnek, főleg mérnököket.

A cég ügyvezető igazgatója azt mondja: nyugat-Európai módszerekkel kellene dolgozniuk, de Kaposváron nem találnak ilyen mérnököket. Most éppen folyamatmérnököket keresnek, hogy át tudják venni a nyugati kollegáktól a rendszereiket.

Pedig csak a megfelelő szakembergárdával fejlődhetünk - tette hozzá.

Egy mezőgazdasági és ipari gépeket gyártó lengyeltóti cég is hónapok óta keresi a  megfelelő munkaerőt.

A Ferro-Flex Kft. igazgatója, Deák Attila azt mondja: szerkezetlakatosokra lenne a legnagyobb szükségük. És CNC gépkezelőkre, akik jártasak a lemezmegmunkálásban, hengerítésben.  Deák Attila szerint a fiataloknak nincs kellő tapasztalatuk. Még rajzot olvasni sem tudnak rendesen.

Ezen szeretne változtatni a somogyi iparkamara is. A hiányszakmákat választó fiatalok, akár 70 ezer forintos támogatást kaphatnak.

A Somogyi Kereskedelemi és Iparkamara  képzési vezetője, Gálné Mayer Judit azt mondja: a hegesztő, a kőműves, a gépi forgácsoló szakmákat választók a szakiskolai ösztöndíjban és a tanulószerződés keretében fizetendő juttatásokban is részesülhetnek. Akár a minimálbér összegének megfelelő összeget is hazavihetnek egy hónapban.

Ezen kívül még a szerszámkészítő, a villanyszerelő, a műszerész és az ács állványozó szakmákat támogatják. Ők biztosan el tudnak majd helyezkedni Somogyban. A kamara kezdeményezésére egyébként a következő tanévtől elindulhat a 3 éves modern szakképzés. Ennek lényege, hogy a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazkodik és gyakorlatorientált.

Címkék: 2 millió, fejvadász, mérnök, szakember, , gazdaság