A büfé és az éttermek rendbetételét végző személyzetet is be kell ugyanis jelenteni - sokan azonban ezt nem teszik meg.

- A legtöbben csak a konkrét bevétellel járó tevékenységért jelentik be a dolgozókat, az előkészületekért, az üzletek festéséért, rendbetételéért, esetleg kisebb átalakításáért nem. Pedig a karbantartás is éppen olyan munkavégzés, mint az árubeszerzés vagy az értékesítés - mondja a Kapospontnak Gergye István, a Global Human Kft. űgyvezetője. A munkaügyi szakember szerint minden évben vannak olyan munkáltatók, akik már a szezon előtt kemény bírságokat kapnak emiatt, majd egész nyáron azért kénytelenek dolgozni és dolgoztatni, hogy ezeket ki tudják fizetni... Ennek mértéke ugyanis egy nagyobb étteremnél akár több millió forintos büntetés is lehet.     

A munkaügyi felügyelőség adatai szerint tavaly csaknem fele annyi esetben találtak szabálytalanságot Somogy megyében, mint tavalyelőtt. A feketén foglalkoztatottak száma viszont nem csökkent, mindkét évben 1300 körül volt. Többségük semmilyen szerződéssel nem rendelkezett. Azaz kevesebb cég dolgoztatott szabálytalanul, de azok több embert, mint az előző évben. A legtöbb ilyen eset már évek óta jellemzően az építőiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglótóiparban fordul elő.

Címkék: feketemunka, előszezon, átalakítás, foglalkoztatás, Balaton, gazdaság