Már a legtöbb somogyi üzletben elkezdték a nagybevásárlást. A kereskedők tapasztalatai szerint a jó minőségű árut keresik a vevők, de kevesebbet vesznek belőle. 6-8 kiló sonka helyett 4-6 kilót.

sonka

A kaposvári piacon több helyen is árusítanak házi füstölt parasztsonkát. Matáncsi Lászlóék maguk tenyésztik a disznókat.
- Ez nem gyorspácolással készül, hanem hagyományosan, és az ízek a végén jobban megmaradnak, mint a multiknál vásárolt termékben - magyarázza Matáncsi László toponári őstermelő. - Ráadásul friss húsból készül, nem a külföldi behozott alapanyagból.

Azt mondják: a jobbat viszik a vevők, de kevesebbet vásárolnak belőle. Házi tormát és házi tojást is lehet kapni. Utóbbiért hosszú sor áll Bán Lajosné standja előtt. 500 darabot eladott egy-két óra alatt. Csak egy maradt fél tízre. A tojás nem lett drágább egy éve, azóta 30 forint darabja.

A piac vezetője szerint 6-7 százalékkal több a vásárló most, mint tavaly húsvét előtt. Egyre több fiatal is jár oda vásárolni, a 20 és 30 éves korosztály is megtalálja a piacot. Az őstermelők boltjában is sorban állnak a házi sonkáért. Itt még házi torma és bárány is kapható. A vevők a jót, de olcsóbbat keresik.

Az egyik kaposvári húsboltban is hegyekben áll a sonka. Többféle közül is válogathatnak a vásárlók. A legjobbnak is csak 1300 forint kilója.

- A piaci elemzők azt jelezték, hogy húsdrágulás lesz, hál istennek ez nem következett be, sőt, a mi húsboltunk a húsvéti termékeket már húsvét előtt is kezdezményes áron tudta forgalmazni - fogalmazott Vajda László üzletvezető.

A következő napokban még nagyobb rohamra számítanak a boltokban.

Címkék: menü, torma, sonka, tojás, húsvét, gazdaság