A burgonya például 70 százalékkal, a gyümölcsök 40 százalékkal drágábbak, a gabonafélék pedig kétszer annyiba kerülnek, mint tavaly. Emiatt a kaposvári húsüzem, a Kométa is kénytelen lesz árat emelni.

A látszat ellenére üresen állnak a raktárak megyeszerte. A silók sarkaiban alig található eladható mennyiségű kukorica vagy búza. A gazdák nemigen tudnak előre felkészülni a várható keresletre. Ebben óriási nagy termelési rizikó van, mert a mezőgazdaság a természettől és az időjárástól függ.

mezgaz

Valamint a felvásárlóktól, akik már az idény elején kötött árakon veszik át a később learatott termést. A gazdák pedig örülnek, ha a költségeik visszajönnek.

- Emelkedett a vetőmagok, a műtrágya, és a növényvédő szerek ára is - mondja Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság MG Szövetkezet elnöke. - Egyedül a vetőmag, ami nem emelkedett drasztikusan, általában 2 és 6 százalék közötti emelést hajtottak végre. De a műtrágya ára az egekben van. Ahhoz képest, hogy tavaly 56 ezer forintért vettük tonnáját az ammóniumnitrátnak, idén a 90 ezer forintot is verte tonnája.

A gazdák úgy gondolják, hogy a holtidény miatt emelkedhetett meg ennyire a termelői ár. Kereslet lenne, de nincs mit eladni. Így lehet az, hogy a növényi termékek ára átlagosan több mint 60 százalékkal emelkedett egy év alatt. A búza ára több mint duplájára, a kukoricáé 80 százalékkal, a zöldségeké 13 százalékkal, de ezen belül a burgonyaé csaknem 70 százalékkal, a gyümölcsök termelői ára pedig 40 százalékkal nőtt.

A növények mellett a vágóállatok ára 12 százalékkal emelkedett. Mindez kihatott az élőállat-kereskedelemre. A kaposvári húsfeldolgozó üzem vezérigazgatója elmondta, március-áprilisra 25-30 forinttal lett több a sertés kilónkénti felvásárlási ára. Ezt a vásárlók is megérzik. Drágulni fognak a termékeik.

- Nyilván mi is, mint feldolgozóüzem, ezeket a költségeket valamilyen szinten beépítjük az árakba. Tehát más választása nem lesz a feldolgozó üzemnek, mint ezeket az árakat továbbítani a piac irányába - közölte Hollósy Tibor, a Kométa '99 Zrt. ügyvezető-helyettese. - Ez nyilvánvalóan mind a hús, mind a húskészítmények esetében áremelkedést okozhat.

Hollósy Tibor hozzátette: július-augusztusban újabb emelkedésre számítanak. Várakozásaik szerint az élősertés felvásárlási ára elérheti a kilónkénti 350 forintot is, ami tovább drágítja a hús és húskészítmények bolti árát.

Címkék: élelmiszerek, alapanyag, áremelkedés, Kométa, mezőgazdaság