A kaposvári Pintér Sándorné fontosnak tartja a családot. Boldognak érzi magát gyermekei és férje körében. Szerinte fontosak a gyerekek és hogy egy férfi egy nő mellett mindig ott álljon. Akkor is, amikor a gyerekek az édesanyát.


De egyre fogy azok száma, akik így gondolják. A KSH legfrissebb adatai szerint évről-évre csökken a gyerekvállalási kedv Somogyban. Tavaly 7%-kal kevesebb újszülött látta meg a napvilágot a megyében, mint egy évvel korábban. Nőtt viszont a frigyre lépők száma. Tavaly kereken ezer pár fogadott örök hűséget egymásnak, 10%-kal többen, mint a 2009-es évben.


Szabó János szociológus azt mondja: a család értéke, szerepe kezd visszatérni és fölértékelődni. Szerinte elindult egy pozitív változás. Ennek hosszú távúnak kellene lenni, hogy megálljon a népességfogyás Somogyban. Szabó János hozzátette: a rendszerváltás után gyakorlatilag 40%-ra nőtt a házasságon kívül élők és a házasságon kívül született gyerekek aránya. Az egyik oldalról a késői egzisztencia megteremtése csúsztatja a gyerekszülést, illetve meg sem születnek gyerekek, hisz már olyan életkorba kerülnek a párok.


Az is baj, hogy már nem olyan értéket képvisel a család, mint korábban - mondta Lupus atya kaposvári előadásán. Szerinte a családi kötelékek lazulása az önértékelés hiányához vezet.  Az atya szerint a társadalom szadista módon a teljesítményt nézi. Ott nincs önérték.  És ez akár öngyilkosságba is sodorhatja a fitatalokat. Hogy ez ne következhessen be, meg kell erősödnie a családoknak és minden eddiginél nagyobb együttműködésre van szükség az iskola és a szülői ház között. - tette hozzá az atya.




Címkék: Lupus, gyerek, kevés, érték, család, gazdaság