A somogyi nyugdíjasok egész hónapban vizsgálódnak - kíváncsiak, mire elég a nyugdíjuk. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a megyében átlagosan 72 ezer forintot kell beosztaniuk. Az utóbbi hónapokban azzal szembesülnek, hogy szinte minden nap drágul valami - leginkább az általuk gyakran vásárolt élelmiszerek közül.

Üres a nyugdíjasok fogyasztói kosara... Nem csoda, hiszen a KSH adataiból kiderült: pont azoknak a termékeknek ment fel a legjobban az áruk, amelyeket a nyugdíjasok leginkább vásárolnak. A boltosok azt mondják: sokan a felvágottat is vékony szeletre vágva kérik, s ritkán adnak el egy egész kenyeret, az idősek inkább negyed vagy fél kilót kérnek. Öt év alatt harminchat százalékkal drágultak az élelmiszerek, az energiáért pedig másfélszer többet kell fizetniük. Csak a ruhák és a tartós fogyasztási cikkek kerülnek kevesebbe, mint öt éve.

A nyugdíjasok tizenhét féle élelmiszer fogyasztói árát figyelik, a pékáruk és a tejtermékek mellett a lisztét, a cukorért és a burgonyáét is, s az energiaárakat és az öt leggyakrabban használt gyógyszer árát is rendre rögzítik.

- Ha beigazolódik, hogy az alapvető élelmiszer- és gyógyszerárak emelkedése hosszú távon is meghaladja a nyugdíjemelést, azaz csökken a nyugellátás reálértéke, akkor parlamenti képviselőink segítségét kérjük, hogy problémáinkkal az országgyűlés is foglakozzon - szögezte le a Kapospontnak a Nyugdíjasok Szervezetének Somogy Megyei Szövetsége elnöke, Stikel János.

Somogyban kétezren csatlakoztak az akcióhoz, melyet terveik szerint az egész országra kiterjesztenek majd: a következő felmérést szeptemberben végzik.

Címkék: árkommandó, vásárlói kosár, Stikel János, nyugdíjasok, KSH, gazdaság