A Balaton átlagos vízszintje szerdán 115 centiméter volt, ez öt centivel meghaladja az üzemeltetési szabályzat szerinti maximumot. A cél általában az, hogy a nyári meleg, csapadékszegényebb időszakra elegendő vizet tartalékoljanak a Balatonban, de úgy, hogy a magas vízállás még ne veszélyeztesse a partvédő műveket és a part menti településrészeket, nyaralókat.

A zsilip újbóli megnyitására várhatóan azért lesz szükség, mert a vízszint újfent a megengedett maximum fölött van, ráadásul a következő hetekben is csapadékosabb időszak várható. A nyitáskor másodpercenként húsz köbméter, szinten tartó vízleeresztésre lehet számítani, s ezt mindaddig folytatják, amíg a tó vízszintje nem éri el az maximális 110 centiméteres mélységet.

A hajózsilip hidraulikus rendszerének felújítása várhatóan május közepére készül el. A tervek szerint a szerkezet főpróbájaként átzsilipelik és leengedik a Dunára a balatoni vízügyi kirendeltség által már nem használt, eladott két uszályhajót, ehhez egy pár napig tartó, másodpercenként húsz köbméteres intenzitású vízleeresztésre lesz szükség. Míg tavaly tavasszal tizenhét hajó - főként vitorlás - esetében kértek engedélyt arra, hogy azok a Sión át közlekedhessenek a Balaton illetve a Duna irányába, addig az idén egyelőre csak ez a két nagy hajó vár a hajózsilip beüzemelésére.

Címkék: uszályok, Sió-csatorna, Zsilip, vízszint, Balaton, gazdaság