Míg három éve négyzetméterenként évenként 8 és 50 forint közötti díjtételek voltak érvényben, addig egyes esetekben a víztérhasználatért ma már akár 300 forint feletti összeget is kérhetnek.

A Balaton és a tómeder állami tulajdon, ezért a tó vizén gazdasági haszonnal járó tevékenységet folytatni csak úgy lehet, hogy az ingatlan használatáért a tulajdonos a magyar állam részére bérleti díjat fizet.

Mederhasználati díjat a Balaton medrében feállított horgászstégek után ugyanúgy fizetni kell, mint példul a kompjáratok üzemeltetéséért; a magas díj miatt a Balatoni Hajózási Zrt. sem írta még alá a mederhasználati szerződést. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - részben a tiltakozások, részben a környezetvédelmi szempontok fokozottabb figyelembe vétele miatt - új számítási rend bevezetését tervezi, s már meg is kérte a Balaton-parti települések polgármestereinek javaslatait a mederhasználati szerződések feltételeinek módosítására. A szakmai egyeztetés még zajlik, ezért a 2011-től hatályos díjtételeket később véglegesítik, amely sok esetben számottevő csökkenést jelenthet.

 


Az MNV Zrt. a 2008. január 1-i megalakulása óta szedi be a térítést az állami tulajdon használatáért. Jelenleg azonban több olyan kikötő található Magyarországon, amelynek használati jogviszonya nem rendezett, így a tómeder használatáért a kikötő üzemeltetője egyáltalá nem fizet díjat a magyar állam részére.

Címkék: Bataton, mederhasználat, kikötők, stégek, hajózás, gazdaság