Egy ikernyaraló Fonyódligeten, messzebb a parttól. 14 millióba kerül. Az ingatlaniroda vezetője elmondja: ez egy teljesen felújított ingatlan, a burkolatok, a festés, a konyha, a fürdőszoba, és fönt az emeleten három szoba.

Bors István szerint ez most jó vétel, de idén még ennél is olcsóbbat keresnek a vevők. A válság miatt két éve 20-25%-kal lejjebb mentek az árak, és azóta is tartják magukat. Évről-évre egyre több ugyanis az eladó nyaraló.

Fonyódtól nyugatra szinte kizárólag a kisebbeket keresik. Ezt a kis partközeli ikernyaralót 4 nap alatt adták el 6,5 millióért. De már 5,5 millióért is lehet itt venni ingatlant. Igaz, ez csak egy kis bungaló, három kilométerre a parttól.

Bors István úgy véli: a trend az olcsóbb ingatlan, a 10 millió körüli. Mondjuk a 8-14-15 millió forint körüliek forgalomképesek. Bár a vevők az alacsony ár ellenére válogatósak is.

Tehát a vízközeli, felújított nyaralókat keresik, olcsón. Fonyód környékén sok az eladó büfé, étterem is.

Siófokon már vannak több százmilliós ingatlanok is. Például egy kereskedelmi egység, alul egy éttermi résszel, elöl egy kiülővel, egy HACCP-s konyhával, az emeleten pedig három gyönyörű lakással. Ez az ingatlan a part mentén van, hasonlóból többet is kínálnak eladásra Siófokon.

De az Aranyparton is több szálloda gazdát cserélt az utóbbi időben. És itt kilométereken keresztül új apartmanházak is épültek..... Több száz lakással.

A 100 millió forint fölötti ingatlanokra most is ugyanolyan a kereslet Siófokon – mondja az ingatlaniroda vezetője. Viszont a kisebb nyaralókat is veszik, de az olcsóbbakat. Hartai-Filiszár Ágnes elmondta: tavaly ebben az időszakban 20 millió forint körül kerestek a vevők, az idei évben ez a 15 millió forint körüli kategória, amiben keresnek. A felső kategória viszont tavaly óta semmit nem változott.

Mivel van bőven kínálat, ezért az ingatlantulajdonosok alkuképesebbek, mint a korábbi években - mondja Filiszár Ágnes. Tehát most Siófokon is lehet 13-15 millióért nyaralót venni, akár a partközelben.

Címkék: ingatlanok, kereslet, Balaton, Fonyód, Siófok, gazdaság