Söpörnek, gereblyéznek, drótkerítést húznak ki a romák Lengyeltótiban, a Dózsa György utcában. A nagy sürgés-forgás oka, hogy jövő héten, módosítja a szociális rendeletét a lengyeltóti képviselő-testülete.

Zsombok Lajos polgármester azt mondta: mindenkitől elvárják, hogy a saját portáján rendet tartson. És tartsa be azokat a szabályokat, amiket már rendeleteikben megalkottak, például ebtartásról, a porta rendben tartásáról. Hozzátette: szigorúan ellenőrizni fogják a porták tisztán tartását. Csütörtöki terepszemléjükön elégedettek voltak az eddigi eredményekkel. Az ott élők valóban komolyan veszik, mert az ő érdekük No meg az idejükből is kitelik. Ha a segélyezettek nem tartanak rendet, akkor akár el is eshetnek a szociális juttatástól.

Nyers Györgyitől, a Lengyeltóti Alapszolgáltatási Központ vezetőjétől megtudtuk: rendszeres gyerekvédelmi kedvezményben 122 család részesül Lengyeltótiban, ebből 71 roma származású.

Vetőmagokat is kapnak majd ezek a családok. A rendelkezésükre álló földterületen elvethetik, a művelésért pedig megkapják a termést.

 

roma szántás2.jpg

Somogyváron is földmunkába kezdet a helyiek. A Szent László utca végén egy hektárnyi területen szánt az önkormányzat traktora. Móring József Attila polgármester elmondta: osztrák barátaik hozzájárultak ahhoz, hogy amíg ők nem építkeznek ezen a területen, addig művelheti az önkormányzat. Így a földterületen 154 szociális segélyezett fogja megtermelni a betevőt. A kötelező munkát, amit 240 órában minden szociális segélyezettnek el kell végezni ahhoz, hogy jövőre segélyt kaphasson, azt tartalommal töltik meg. Kerestek egy művelhető földdarabot, és olyan növényeket termesztenek itt majd az embereket, amiket segély formájában ki is lehet osztani. A többség örömmel fogadta a kezdeményezést. Ezzel a programmal a napi megélhetést is segítik. Balogh Józsefné például azt mondja: ha öt kiló hagyma jutna fejenként az is jó, mert nem kell megvenni.

A vetés a napokban megkezdődik. Leginkább hagymát és burgonyát termesztenek majd.

Címkék: porta, szántás, segély, Somogyvár, takarítás, Lengyeltóti, munka, gazdaság